Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zmienne zmienne jako rozwiązanie dla stron w różnych językach z dużą częścią wspólną
Forum PHP.pl > Forum > PHP
nowy_pehapowiec
Czy warto?

Dwie zmienne $pl-pl i $en-en z odpowiendim contentem a następnie echo $$jezyk. Czy to dobre rozwiązanie jeśli zawartość stron niewiele się różni. Czy jednak lepiej dodawać takie prawie identyczne strony do bazy? Jak uważacie?

pozdro
altruista2
ja zawsze robiłem tak:
polish.php:
  1. <?
  2. $lang = Array(
  3. 'yes' => 'tak',
  4. 'no' => 'nie',
  5. 'what' => 'co');
  6. ?>

english.php:
  1. <?
  2. $lang = Array(
  3. 'yes' => 'yes',
  4. 'no' => 'no',
  5. 'what' => 'what');
  6. ?>

german.php:
  1. <?
  2. $lang = Array(
  3. 'yes' => 'ja',
  4. 'no' => 'nein',
  5. 'what' => 'was');
  6. ?>

itd.

Szybkie rozwiązanie i łatwe w edycji. I można to w łatwy sposób przenieść z/do bazy danych jeśli zajdzie taka potrzeba.
nowy_pehapowiec
Znam to rozwiązanie. Ale co robić jeśli strona (np główna, kontaktowa) zawiera pełno bloków div i innych nie będących treścią elementów? Np generowana jest jakaś lista zdjęć i tylko podpisy się zmieniają w zależności od języka. Dlatego nie chce dawać tego do bazy. Bo wtedy treść skryptów jest dwa razy w bazie. A dwa edycja plików tych kilku stron jest szybsza niż edycja pól w bazie no i można wykorzystać norma;lny edytor kodu. Czy jest jakieś inne rozwiązanie? Coś prostszego

pozdro
tehaha
To co Ci podał altruista2 nie musisz dawać do bazy tylko trzymasz w pliku, który będzie ładowany funkcją
  1. include()
, co do podpisów pod zdjęciami , no to jeżeli chcesz dla każdego języka mieć inne to musisz w bazie trzymać tyle opisów ile masz wersji językowych i ładujesz odpowiedni w zależności od tego jaki język jest włączony.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.