Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pomoc w projekcie własnego cms
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kingofspace
Witam To jest mój pierwszy temat w nowym klasę wyższym forum wiec proszę o wyrozumiałość. przejdźmy do problemu.

od kilku dni nie mogę spać wiąże się z tym spora ilość zleceń na wykonanie prostszych i trudniejszych zleceń aktualnie 50% rozdaje za 100zł zysku:P

ale do rzeczy już. Mam zamiar stworzyć własnego cms takiego firmowego można powiedzieć . Męczy mnie robienie ciągle od nowa wszystkiego:D

wymagania jakie stawiam dla niego to.

- jakiś system templatek musi on umożliwić prostą zmianę istniejącego layu na zupełnie inny.
- budowę modułową tzn ja musze mieć możliwość włączenia wyłączenia ustawieniami modułów . (jeden klient chce to drugi tego już nie)
- każdy moduł musi być całkowicie nie zależny od pozostałych (oprócz jakiegoś standardowego zestawu modulików )
- system instalacyjny skryptu
- pełne zarządzanie z panelu administracyjnego każdym modułem(jak modul jest wyłączony panel ma się kurczyć)
- wielojęzyczność

Moja wiedza i umiejętności
- biegle władam php strukturalnym
- nie ogarniam php obiektowego (niestety)
- znam się na linuksie

zakończenie
- chętnie podejmę współprace nad projektem z kims lepszym
- jak ma wyglądac ta aplikacja ?
- jak ma byc rozłożona cala struktura wewnętrzna?
- od czego zacząc?

podbijam
PiotrekM
to już zależy od inwencji twórczej programisty.
Cytat
- jakiś system templatek musi on umożliwić prostą zmianę istniejącego layu na zupełnie inny.

OPT, Smarty, Falcon - wybierz coś.

Cytat
- budowę modułową tzn ja musze mieć możliwość włączenia wyłączenia ustawieniami modułów . (jeden klient chce to drugi tego już nie)

możesz zrobić folder modules w nim dawać moduły np. modul_login.php
w CMSie w acp robisz specjalną podstronę na którą będa pobierane moduły z modules i możliwość włączania/wyłączania - co tylko chcesz.
Cytat
- system instalacyjny skryptu

mysql_query("CREATE TABLE ..."); ?
Cytat
- wielojęzyczność

piszesz klase języków, która będzie pobierała Ci z wybranego folderu pliki języków.
w pliku języku dajesz tablice w zmiennych
  1. <?PHP
  2. $lang['test'] = 'to zwróci test';

w klase includujesz wszystkie pliki językowe z danego folderu i w metodzie zwracasz wartość np:
  1. public function getString( $val) {
  2. global $lang;
  3. return $lang[$val];
  4. }

kingofspace
No dobra który z systemów szablonów jest najlepszy?
mi zależy na jak najlepszej separacji php i html
z wstępnego rozejrzenia będę miał dużo kodów typu

1. if($zmienna=='1')
  2. {
  3. kodhtml
  4. }
  5. else
  6. {
  7. kod html inny
  8. }

poczytałem o smartach i opt i wybór padł na opt ponieważ mnie bardziej zadowala i jest fajne:D ale mam kilka pytań

jak mam zrobić języki będzie ich dużo ja bym to najchętniej zrobił na poziomie php bo jak to zacznę robić w opt to pliki tpl będą duże zagmatwane i mało przejrzyste.

jeszcze nie wiem jak rozwiązać wczytywanie treści do stałej części strony myślałem aby zrobić w index.php coś w stylu include(scieżka do modulu)

ścieżkę brać najlepiej z jakiejś tablicy gdzie będę miał zdefiniowane ścieżki i nazwy modułów albo w bazie to trzymać.

kolejną sprawą jest modrewrite Czy jest sens to pakować? jeżeli tak to jak nie miałem z tym nigdy do czynienia szczerze mówiąc . jak bardzo to poprawia pozycjonowanie?

podbijam

//podbijam

//wiecie ogolnie dobrze by było jak byście coś napisali biggrin.gif
gothye
Ja polecam smarty zwłaszcza w wersji 3.0 , po mimo że oznaczona jako testowa ,jest wyraźna poprawa działania biggrin.gif
kingofspace
Piotrekm nie podawaj linków do kursów ja znam się na php chodzi mi tylko o wytlumaczenie jak ulozyc kod jak ulozyc pliki jak to ogarnąć by nie bylo burdelu w kodzie
R4D3K
Witam jeśli chcesz szybko budować witryny to weź się za Frameworka w php i naucz się programować obiektowo (bo samo słowo strukturalnie wprowadza Ci burdel do kodu ;D i wiecznie includowany plik funkcje.php). Ja osobiście polecam Ci Zend Framework. Dlaczego ? bo zawiera Mnóstwo klas, które możesz wykorzystać żeby nie tworzyć za każdym razem wszystkiego od nowa np. Zend_auth, Zend_view Zend_layout itp. Jest jeszcze kohana zgrabnie napisany framwork, który też Ci ułatwi pracę.
mortus
Odnośnie internacjonalizacji powinieneś się zainteresować tematami
Internacjonalizacja
gettext
Pilsener
A wielojęzyczność musi być? Wiele z tym zachodu, z doświadczenia wiem, że łatwiej po prostu postawić kolejną stronę w innym języku, i tak inna będzie zawartość strony angielskiej, a inna polskiej, co nie?

Co do CMSa to musi on się opierać na:
- drzewie kategorii i podkategorii - to będzie centrum wszystkiego
- jakiś generator menu do tego, wbudowany jako standardowy moduł
- zalecam też jako standardowy moduł jakiś generator treści
Do tego:
- system szablonów (albo bardzo prosty i własny, albo bardzo popularny obcy)
- wsparcie dla SEO
- obsługa modułów (instalacja wybranych modułów oraz ich implementacja w wybranej kategorii/podkategorii)
- cache
- obsługa styli i szablonów

Oczywiście CMS musi być tak zorganizowany, by można było na nim postawić DOWOLNĄ, powtórzę jeszcze raz: DOWOLNĄ stronę w dowolny sposób. CMS to nie może być gotowa strona z opcją edycji niektórych elementów, lecz silnik, który pozwala zaprojektować stronę wg własnego widzimisię.

Oczywiście jest cały szereg aspektów zaawansowanych - potrafiłbyś zaimplementować dziedziczenie cech w drzewie? Np. dodaje podkategorię i ona dziedziczy style, szablon i moduły z kategorii nadrzędnej - co więcej, dziedziczenie ma być on/off dla wybranych elementów party.gif
kingofspace
no dobra szast prast rzucam strukturalne php rozpoczynam przygodę z obiektówkąbiggrin.gif Postanowiłem wziąść się za framework zend ale od razu na początek mam kilka pytanek:D

1. Czy ma on wbudoway jakiś system szablonów ?
mortus
Nie ma, ale w Googlach można znaleźć sporo informacji na temat integracji popularnych systemów szablonów z Zend-em.
gothye
z wielojęzycznością strony nigdy nie miałem problemu stosując smarty ,bardzo łątwo zaimplementować taką funkcjonalność w tym środowisku
Cysiaczek
@kingofspace - mam tylko nadzieję że nie rzucisz też umiejętności szukania na forum i czytania dokumentacji, bo to o co pytasz jest wiedzą powszechnie dostępną :-)
Systemy szablonów są przereklamowane, więc nie uzależniaj od nich wyboru narzędzi.

Pozdrawiam
PiotrekM
Sory, ale przy Twoim doświadczeniu nawet nie masz po co zenda na dysk pobierać :|
kingofspace
Zenda sobie darowalem ale chcialbym jakoś stworzyc aplikacje webową mialem zamiar (caly czas mi po gowie chodzi panel do sprzedazy i zarządzania serwerami gier multiplayer)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.