Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tree designer? :)
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Daimos
Witam
Takie pytanko do Was, czy może znacie jakiś program (najlepiej darmowy) do projektowania hmmm struktury drzewa
ale chodzi o bardziej zakręcone wariacje niż samo drzewo (bo do tego wystarczyło by odpalić takie jsTree winksmiley.jpg )

Wariacje o które mi chodzi to przykładowo:

rodzic
- dziecko
- dziecko2
-- wnuczek
-- wnuczek2
- dziecko3
rodzic2
-dziecko4
-dziecko2*

* tutaj, też relacja z dzieckiem 2 - dubluje się
coś jak relacje w bazach danych, ale np. workbench odpada
chodzi bardziej o projektowanie drzewa kategorii itd

może ktoś miał z czymś takim do czynienia?
thek
Nie znam darmowego ale przecież takie coś można samemu napisać. Zauważ że to tylko "masa liści" tak naprawdę. Każdy "liść" ma dokładnie 2 przodków, matkę i ojca. A całość jest rekurencyjna. To zupełnie z niczym nie koliduje, gdyż wiele liści może mieć wiele wspólnych przodków. No chyba, że zacznie się "Moda na sukces". Każdy z każdym, w każdej możliwej kombinacji biggrin.gif
Daimos
można napisać, ale to pare godzin roboty, szczegolnie kiedy sie chce latwy w obsludze graficzny edytor smile.gif dlatego pytam czy moze ktos taki zna
a jak nie znajde programu, wtedy trzeba bedzie pisac ;]

a tak dodam
nie zawsze ma dwóch rodziców dziecko, chodziło mi o przykład, liść może wystąpić u "n" rodziców jak
Kocurro
Kolega raczej powinien szukać edytorów grafów. Drzewo jest specyficznym grafem a struktura przedstawiona przez kolegę nie mieści się w granicach definicyjnych drzewa.

Pozdrawiam serdecznie,
Łukasz Piotr Łuczak
thek
"nie zawsze ma dwóch rodziców dziecko"
Robimy genealogię prawdziwą czy może nie? Od kiedy dziecko może mieć dwie matki lub dwóch ojców biologicznych? winksmiley.jpg Rozumiem, że chodzi Ci o sytuację, gdy może być adoptowane, urodziło się w wyniku gwałtu, sztucznego zapłodnienia czy tego typu sytuacjach, ale zwróć uwagę, że to już nie jest drzewo genealogiczne w pełnym tego słowa znaczeniu. Owszem... W dawnych czasach było tak, że synek hrabiego był bardziej podobny do koniuszego niż hrabiego, ale takie "ciekawostki" były skrzętnie ukrywane biggrin.gif I w tych sytuacjach jest podobnie. Dopóki dziecko i otoczenie nie wie pełni prawdy to można pominąć pewne okoliczności i dziecko jak by nie spojrzeć będzie miało znów tylko góra dwoje rodziców.
Daimos
Cytat(thek @ 25.02.2010, 12:23:41 ) *
"nie zawsze ma dwóch rodziców dziecko"
Robimy genealogię prawdziwą czy może nie? Od kiedy dziecko może mieć dwie matki lub dwóch ojców biologicznych? winksmiley.jpg Rozumiem, że chodzi Ci o sytuację, gdy może być adoptowane, urodziło się w wyniku gwałtu, sztucznego zapłodnienia czy tego typu sytuacjach, ale zwróć uwagę, że to już nie jest drzewo genealogiczne w pełnym tego słowa znaczeniu. Owszem... W dawnych czasach było tak, że synek hrabiego był bardziej podobny do koniuszego niż hrabiego, ale takie "ciekawostki" były skrzętnie ukrywane biggrin.gif I w tych sytuacjach jest podobnie. Dopóki dziecko i otoczenie nie wie pełni prawdy to można pominąć pewne okoliczności i dziecko jak by nie spojrzeć będzie miało znów tylko góra dwoje rodziców.

Struktura drzewa była przykładem winksmiley.jpg podobnie jak dziecko i rodzic

Kocurro nie wpadłem na taki pomysł, faktycznie edytor grafów załatwia mój problem biggrin.gif dzięki wielkie
znalazłem yEd i idealnie się nadaje winksmiley.jpg

EOT
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.