Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [zend][mysql][php]zenframework
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kingofspace
Witam za poradą dobry ludzi z tego forum rozpoczynam prace z zend i na początek mam kilka pytań

1 co pobrać aby móc rozpocząć prace z tą aplikacją
2 od czego zacząć w próbach kodowania?
3 Czy ma to jakiś system szablonów?
darko
1. dobrze byłoby Zend Framework w najnowszej wersji, bodajże 1.10 (stan na 26.02.2010 r.)
2. od wyznaczenia celów, m.in. powiązania wymagań użytkownika z przypadkami użycia, ale przede wszystkim zacznij od oficjalnego tutoriala (imo jest taki sobie), zapoznania się z architekturą frameworka, ostatecznie nawet na YT są (bardzo dobre) wideo-tutoriale
3. natywny dla php w postaci templatek i mechanizmu Zend_View i Zend_Layout, ale można użyć jakiegoś zewnętrznego (żadnego innego nie polecam, bo uważam, że domyślny jest najwydajniejszy)
ps nie to forum
ps2 zajrzyj też do bloga batmana <-- polecam.
kingofspace
dziękuje darko zaraz mam koniec pobierania mojego frameworka i zaczynam coś pisać jak coś to zaraz tu wroce napewno;/

no dobra po wtępnym zapoznaniu się z kilkoma artykułami w necie dochodzę do wniosku ze jest to jeszcze czarna magia.

1 Mogę na tym forum pisać o zend? czy lepjej się przenieść z koksem na zendframework.pl
2 na początek mam zamiar zrobić całą strukturę jak to najlepjej zrobić ?
darko
1. Przecież jest osobne forum Frameworki, otaguj prawidłowo temat i pytaj.
2. Strukturę czego? Aplikacji, plików? Poczytaj o Zend_Tool i tworzeniu projektów od podstaw, następnie polecam lekturę modułów (budowy modułowej aplikacji). Poza tym poznaj przynajmniej podstawy MVC i innych wzorców projektowych. Jeśli znasz angielski, to zajrzyj tutaj, głównie do sekcji PHP.
kingofspace
Jak by ktoś mogł prosze o przeniesienie tematu do forum o frameworkach
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.