Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zabezpieczenie pliku php przed działaniem z zewn
Forum PHP.pl > Forum > PHP
awariat
witam mam taki kodzik
  1. <?php
  2.  
  3. $PHP_user = $_POST['save_user'];//dane z flasha
  4. $PHP_pass = $_POST['save_pass'];
  5.  
  6. $sha1_user = sha1($PHP_user);
  7. $sha1_pass = sha1($PHP_pass);
  8.  
  9. $dane= "<?php \n
  10. \$sha1_user=\"$sha1_user\";\n
  11. \$sha1_pass=\"$sha1_pass\";\n
  12. ?>";
  13. //tworze plik php z hasłem i uzytkownikiem:

pobieram se dane z flasza i zapisuje hasło i usera do pliku php jednak teraz moge to zrobic nawet z kompa swojego
jak to zabezpieczyc i ograniczyc do tego samego katalogu
informacje wypływaja z pliku admin.swf zawartego w index.html
darko
.htaccess
krowal
Sprawdzaj na samym początku co masz w zmiennej $_SERVER['HTTP_REFERER'] - jeśli Twoja domena to jest ok, jeśli nie to odrzucasz.
awariat
deny from all
allow from 123.456.789.000
TAKI ZROBIŁEM plik.htaccess tylko ze zamiast numeru potrzebujeadres aktualnej domeny(to jest cms taki mały)

allow fron "moja domena"-np

to samo sie dotyczy jak sprawdzic aktualna $_SERVER['HTTP_REFERER']

to znaczy jak w obu przytpadkach odczytacdomene uzytkownika cmsa i wpisac do .htaccess orac porownac z $_SERVER['HTTP_REFERER']

sory ale zauwazyłem ze mam problemy z pełna edycja nie pokazuje sie karetka i pisze mi cąły czas od poczatku gdzy chce edytowac macie to samo czy tylko ja
TNT
Cytat(krowal @ 28.02.2010, 13:42:54 ) *
Sprawdzaj na samym początku co masz w zmiennej $_SERVER['HTTP_REFERER'] - jeśli Twoja domena to jest ok, jeśli nie to odrzucasz.

$_SERVER['HTTP_REFERER'] jest bez sesnu, bo można to łatwo obejść:
  1. $domena = 'domena.pl';
  2. $hdrs = array( 'http' => array(
  3.  
  4. 'header'=> "accept-language: en\r\n" .
  5.  
  6. "Host: \r\n" .
  7.  
  8. "Referer: http://$domena\r\n" .
  9.  
  10. "Content-Type: multipart/form-data\r\n" .
  11.  
  12. "Content-Length: 33\r\n\r\n" .
  13.  
  14. )
  15.  
  16. );
  17. $context = stream_context_create($hdrs);
  18. $file = file_get_contents('http://domena.pl/niedostepny_plik.php', false, $context);
awariat
dzieki za odpowiedz ale ze jako nie wiem na jakiej domenie bedzie moj katalog bo to mały cms wiec pytanie było

$domena= tu co wpisac by odczytac aktualna domene na ktorej jest moj katalog

wtedy bym se zrobił

if ($domena){

i tu moj kod

}

nie jest to prostsze? tylko nie wiem czy bezpieczniejsze?
php nie jest moja mocna strona grzebie sobie w as ale niestety (stety bo tez to jednak lubie) musze cos pogrzebac w php itp
peku33
Możesz jeszcze odpalić php jako cgi w bashu.

Po prostu napisz php nazwa_skrptu. Umieść go w niepublicznym katalogu i gitara
awariat
"Możesz jeszcze odpalić php jako cgi w bashu."- chodzi o to ze klienci kopiuja se pliki na serwer i nic juz nie kombuinuja (jak cms - w sumie to jest cms)

mam pliki

index.html
index.swf- ktory jest w index.html
savepass.php
param.php

z flasza ma biec informacja postem do savephp ktory zaopisuje w param.php i save.php ma reagowac tylko na dane z flasza w tym katalogu a nie z zewn!!!
to jest takie trudne by sie działo wszystko w obrebie katalogu?questionmark.gif

probuje poustawiac chmody i działaja ale wtedy nie mam dostepu publicznego do flasha- moze zle ustawiam te chmody

poza tym jakbyscie powiedzieli mi jak odczytac w php domene w jakiej znajduje sie ten plik php to bym mogł wykorzystac wasz pomysł powyzszy z porownaniem zmiennych

we flaszu mozna odczytac domene w jakiej flasz sie znajduje wiec czemu nie w php . Nie moge wykorzystac tej z flasza bo kazdy moze przypisac se ta zmienna i wysłac z innego flasza (np ja z mojego kompa)

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.