Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wykorzystanie pamięci
Forum PHP.pl > Forum > PHP
TheSnake
Ile około powinna wykorzystywać pamięci aplikacja PHP typu WordPress, aby było to optymalne? Czy 2 mb to dużo? Nigdzie nie mogę znaleźć jakiejś sensownej odpowiedzi na to pytanie.

Pozdrawiam.
tehaha
wydaje mi się że to zależy od obciążenia bazy danych
wookieb
Ilość pamięci dostepnej na serwerze (- tam parenascie mega) / ilosc osob korzystajacych online z serwisu, pamiec jaka maksymalnie powinna zuzyc aplikacja
2 mega jest dość optymalne, aczkolwiek zapewniam Cię, że można zejść z około pół mega.

P.s. Ciekawostka.
Aplikacje napisane z użyciem ZF zużywają grubo ponad 5 mega i to tylko przy podstawowych klasach. Jeżeli aplikacja jest napisana full w ZF szacuję wynik na około 10 mega.
TheSnake
Dzięki wielkie winksmiley.jpg

P.s. jeśli ZF tak zużywa to Code Igniter jest lepszy ohmy.gif Moja stara aplikacja (cms-blog) zużywa 3mb~ (a jest rozbudowana winksmiley.jpg ). Tak sobie sprawdzałem tongue.gif

Pozdrawiam.
wookieb
Pamiętaj, że zużycie pamięci to tylko jedene z parametrów, który pomaga ocenić jakość kodu. Jest też wiele innych parametrów o których musimy pamiętać. Zend ma bardzo dużą ilość warstwa abstrakcji, co czyni go bardzo uniwersalnym aczkolwiek ciężkim. Ciężkim do tego stopnia, że istnieją małe szanse (jeżeli takie są) na napisanie wydajnej, dużej aplikacji (nie mówię o statycznych stronach).
marcio
Cytat(TheSnake @ 9.03.2010, 13:19:46 ) *
Dzięki wielkie winksmiley.jpg

P.s. jeśli ZF tak zużywa to Code Igniter jest lepszy ohmy.gif Moja stara aplikacja (cms-blog) zużywa 3mb~ (a jest rozbudowana winksmiley.jpg ). Tak sobie sprawdzałem tongue.gif

Pozdrawiam.

Nie bierz pod uwage tylko ilosc zuzywanej pamieci lecz "jakosc",mozliwosci i tez na date wydania przynajmniej jakiejs poprawki CI to raczej prosty fw wieksze rzeczy trzeba samemu pisac tak samo w kohana'ie jest podobne gdzie mysle ze w zf czy symfony duzo komponento/bibliotek mozna znalesc juz gotowych.
mrok
Cytat
Jeżeli aplikacja jest napisana full w ZF szacuję wynik na około 10 mega.

A jak sie dorzuci Doctrine to można czasem i do 18 dojść. dry.gif
TheSnake
@marcio, jeżeli myślisz, że wybrałem CI bo zużywa mniej pamięci niż ZF to jesteś w błędzie tongue.gif

Jeszcze jedno pytanie, jeżeli chodzi o zapytania SQL, ile tak około zapytań powinno być, żeby skrypt przy 200 ciągle klikających userów dał rade się utrzymać na serwerze? Zawsze myślałem, że 15 zapytań to maks, ale widząc różne strony/fora, na których było wykonywane 60 zapytań (tylko na stronie głównej) i widząc, że przy dużej ilości userów forum dalej żyje nie wiem co mam myśleć tongue.gif Nie wiem czy mam się martwić, że moja aplikacja wykonuje 20~ zapytań czy nie.
wookieb
Zależy od wielkości zapytań, ile zasobów zużywają. Mnie udało się stworzyć aplikację która po przejrzeniu całej witryny (wszystkie treści) potrafi działać bez bazy danych (pomijając elementy, które wymagają bazy danych do działania). Mogę Cię zapewnić, że w standardowej aplikacji jest duża szansa na pozbycie się ponad połowy zapytań dzięki cache-owi.
vokiel
Hmmm, Wordpress jest akurat przykładem zasobożernego. Z kilkoma pluginami frontend zjada:
Cytat
Memory used - 20.05MB

A backend, kokpit:
mr__y
Cytat(TheSnake @ 9.03.2010, 15:47:36 ) *
Jeszcze jedno pytanie, jeżeli chodzi o zapytania SQL, ile tak około zapytań powinno być, żeby skrypt przy 200 ciągle klikających userów dał rade się utrzymać na serwerze? Zawsze myślałem, że 15 zapytań to maks, ale widząc różne strony/fora, na których było wykonywane 60 zapytań (tylko na stronie głównej) i widząc, że przy dużej ilości userów forum dalej żyje nie wiem co mam myśleć tongue.gif Nie wiem czy mam się martwić, że moja aplikacja wykonuje 20~ zapytań czy nie.

Wszystko zależy jakie to są zapytania smile.gif (proste selecty korzystające z indeksów czy jakieś kobylaste join'y)
Kolejna kwestia czy są to głównie SELECT'y (wtedy można liczyć na query cache po stronie bazy) czy jednak sporo INSERT/UPDATE/DELETE.
Wg mnie nie jest to jakaś kosmiczna liczba, w razie problemów można pomyśleć o jakimś cache'owaniu (APC, memcached czy choćby na plikach).
TheSnake
30 zwykłych selectów na dużą aplikację to dużo? (duża aplikacja - coś jak forum, 4000 userów online)
wookieb
To wrzuć te 30 selectów a wtedy powiemy ci czy rzeczywiście tyle potrzebne. Oczywiście możesz poukrywać potrzebne dane.
TheSnake
Nie mam żadnych 30 selectów tongue.gif Planuje napisać większą aplikacje i po prostu pytam, choć raczej tylu mi się nie uda zrobić. (jedynie co kiedyś robiłem jakiś system newsów, które przy listowaniu pobierały jeszcze coś z innej tabeli i wychodziło 1 zapytanie po newsy + [ilość newsów] zapytań
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.