brzydalson
16.03.2010, 14:30:32
Witam. Jestem w trakcie pisania skryptu. Napisałem już połowę i natknąłem się na przeszkodę, której nie mogę przeskoczyć. Mianowicie chciałem napisać skrypt, który w katalogu znajdującym się na komputerze osoby przeglądającej odczytał by wszystkie katalogi i pliki tzn. ich nazwy. Moje pytanie brzmi, czy jest możliwość z poziomu php i strony internetowej dostania się na dysk twardy w celu "przeszukania" folderu? Czytałem tematy związane z uploadem plików ale tam należy podać ścieżkę do pliku, który ma zostać zapisany na FTP. Ja potrzebuję najpierw wejść do katalogu, "zobaczyć" co tam jest i ewentualnie wejść do jednego z katalogów i stamtąd dopiero pobrać plik. Dziękuję za góry za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie
ddiceman
16.03.2010, 14:44:01
Nie da sie. Chcialbys, wejsc na strone, ktora sama by odczytala, jakie pliki masz na komputerze?
brzydalson
16.03.2010, 14:47:37
No powiedzmy. Chodzi mi o to żeby strona sama wchodziła na ścieżkę na dysku twardym i z niej pobierała plik. Tylko że najpierw by odczytała coś w rodzaju drzewa katalogów. Jeżeli nie da się czegoś takiego zrobić to cały dzień pracy poszedł na marne ;/
pablo89pl
16.03.2010, 15:01:09
a wyobrazasz sobie strony np. "bankow", wchodzisz a tam skrypt jedzie Ci dysk, szuka plików typu hasło.txt, bank_haslo.txt itp...po czym sobie pobiera to w tle...
Ty nic nie widzisz..., na koncie już też..
brzydalson
16.03.2010, 15:15:54
Owszem wyobrażam sobie tego typu witryny bo takie istnieją ale najwidoczniej php mi się nie przysłuży. W takim razie mam pytanie odnośnie uploadu plików na serwer. Jakiej funkcji mam użyć by przenieść na serwer plik do którego wskazano ścieżkę? Czy ścieżkę do pliku mogę podać jako zmienną w skrypcie?
ddiceman
16.03.2010, 15:28:28
PHP nie moze zainicjowac pobierania, tylko moze przyjac wysylany do niego plik.
Nie rozumeisz analogii - co by bylo, jakbym na swojej stronie zaszyl automatyczne pobieranie pliku np. "c:\haslo.txt"? U Ciebie moze nie ma - ok, nie pobiore. U kogos innego bedzie i po dlugim czasie i duzej odwiedzalnosci strony cos pobiore.
Konkluzja: PHP nie moze inicjowac pobierania. Zadna funkcja. ASP/Flash/JScript i wszystko, co Ci sie kojarzy z strona internetowa tez nie moze
brzydalson
16.03.2010, 15:30:06
Ok, dzięki. Zrozumiałem. Najwidoczniej musi być inna metoda.
TheSnake
16.03.2010, 16:17:42
Cytat(ddiceman @ 16.03.2010, 16:28:28 )

Konkluzja: PHP nie moze inicjowac pobierania. Zadna funkcja. ASP/Flash/JScript i wszystko, co Ci sie kojarzy z strona internetowa tez nie moze
Nie prawda. Jednak nic na ten temat nie powiem, bo wiemy że tak nie ładnie

(chodzi mi o to, że można bez wiedzy usera pobrać jakiś plik z jego komputera w tle)
webdice
16.03.2010, 16:45:10
Cytat(TheSnake @ 16.03.2010, 16:17:42 )

Nie prawda. Jednak nic na ten temat nie powiem, bo wiemy że tak nie ładnie

(chodzi mi o to, że można bez wiedzy usera pobrać jakiś plik z jego komputera w tle)
Da się po wejściu na stronę zrobić automatycznie, bez wiedzy użytkownika przelew na swoje konto, ale nie powiem - bo nie ładnie kraść.
Nie da się tego zrobić! Jak się nie chcesz afiszować ze swoim sposobem, to zrób stronę która będzie pobierała plik z mojego komputera, chętnie na nią wejdę. Baa, utworzę Ci plik z numerem konta, hasłem i 10 kodami z karty.
pablo89pl
16.03.2010, 17:23:43
Cytat(brzydalson @ 16.03.2010, 15:15:54 )

Owszem wyobrażam sobie tego typu witryny bo takie istnieją ale najwidoczniej php mi się nie przysłuży.
Daj linki zatem

Ciekaw jestem
thek
16.03.2010, 18:28:36
The snake... Bez ingerencji usera - niemożliwe. Oprogramowanie lokalne na to nie pozwoli. U mnie od razu system by informował o połączeniu wychodzącym wraz z informacjami gdzie chce iść ono. niezależnie CO by je wywołało,. Nawet procesy systemowe dość długo były pod obstrzałem, a wszystko co nowe i nieznanema zero kredytu zaufania. Nie przeciśniesz
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.