Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dostęp do plików na dysku twardym
Forum PHP.pl > Forum > PHP
brzydalson
Witam. Jestem w trakcie pisania skryptu. Napisałem już połowę i natknąłem się na przeszkodę, której nie mogę przeskoczyć. Mianowicie chciałem napisać skrypt, który w katalogu znajdującym się na komputerze osoby przeglądającej odczytał by wszystkie katalogi i pliki tzn. ich nazwy. Moje pytanie brzmi, czy jest możliwość z poziomu php i strony internetowej dostania się na dysk twardy w celu "przeszukania" folderu? Czytałem tematy związane z uploadem plików ale tam należy podać ścieżkę do pliku, który ma zostać zapisany na FTP. Ja potrzebuję najpierw wejść do katalogu, "zobaczyć" co tam jest i ewentualnie wejść do jednego z katalogów i stamtąd dopiero pobrać plik. Dziękuję za góry za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie
ddiceman
Nie da sie. Chcialbys, wejsc na strone, ktora sama by odczytala, jakie pliki masz na komputerze?
brzydalson
No powiedzmy. Chodzi mi o to żeby strona sama wchodziła na ścieżkę na dysku twardym i z niej pobierała plik. Tylko że najpierw by odczytała coś w rodzaju drzewa katalogów. Jeżeli nie da się czegoś takiego zrobić to cały dzień pracy poszedł na marne ;/
pablo89pl
a wyobrazasz sobie strony np. "bankow", wchodzisz a tam skrypt jedzie Ci dysk, szuka plików typu hasło.txt, bank_haslo.txt itp...po czym sobie pobiera to w tle...
Ty nic nie widzisz..., na koncie już też..
brzydalson
Owszem wyobrażam sobie tego typu witryny bo takie istnieją ale najwidoczniej php mi się nie przysłuży. W takim razie mam pytanie odnośnie uploadu plików na serwer. Jakiej funkcji mam użyć by przenieść na serwer plik do którego wskazano ścieżkę? Czy ścieżkę do pliku mogę podać jako zmienną w skrypcie?
ddiceman
PHP nie moze zainicjowac pobierania, tylko moze przyjac wysylany do niego plik.

Nie rozumeisz analogii - co by bylo, jakbym na swojej stronie zaszyl automatyczne pobieranie pliku np. "c:\haslo.txt"? U Ciebie moze nie ma - ok, nie pobiore. U kogos innego bedzie i po dlugim czasie i duzej odwiedzalnosci strony cos pobiore.

Konkluzja: PHP nie moze inicjowac pobierania. Zadna funkcja. ASP/Flash/JScript i wszystko, co Ci sie kojarzy z strona internetowa tez nie moze
brzydalson
Ok, dzięki. Zrozumiałem. Najwidoczniej musi być inna metoda.
TheSnake
Cytat(ddiceman @ 16.03.2010, 16:28:28 ) *
Konkluzja: PHP nie moze inicjowac pobierania. Zadna funkcja. ASP/Flash/JScript i wszystko, co Ci sie kojarzy z strona internetowa tez nie moze

Nie prawda. Jednak nic na ten temat nie powiem, bo wiemy że tak nie ładnie smile.gif (chodzi mi o to, że można bez wiedzy usera pobrać jakiś plik z jego komputera w tle)
webdice
Cytat(TheSnake @ 16.03.2010, 16:17:42 ) *
Nie prawda. Jednak nic na ten temat nie powiem, bo wiemy że tak nie ładnie smile.gif (chodzi mi o to, że można bez wiedzy usera pobrać jakiś plik z jego komputera w tle)

Da się po wejściu na stronę zrobić automatycznie, bez wiedzy użytkownika przelew na swoje konto, ale nie powiem - bo nie ładnie kraść.

Nie da się tego zrobić! Jak się nie chcesz afiszować ze swoim sposobem, to zrób stronę która będzie pobierała plik z mojego komputera, chętnie na nią wejdę. Baa, utworzę Ci plik z numerem konta, hasłem i 10 kodami z karty.
pablo89pl
Cytat(brzydalson @ 16.03.2010, 15:15:54 ) *
Owszem wyobrażam sobie tego typu witryny bo takie istnieją ale najwidoczniej php mi się nie przysłuży.

Daj linki zatem smile.gif Ciekaw jestem
thek
The snake... Bez ingerencji usera - niemożliwe. Oprogramowanie lokalne na to nie pozwoli. U mnie od razu system by informował o połączeniu wychodzącym wraz z informacjami gdzie chce iść ono. niezależnie CO by je wywołało,. Nawet procesy systemowe dość długo były pod obstrzałem, a wszystko co nowe i nieznanema zero kredytu zaufania. Nie przeciśniesz smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.