Jestem w trakcie nauki PHP, staram się kształcić swoje umiejętności, lecz napotkałem na pewną trudność którą nie wiem jak obejść. Mam formularz z kodem php do wysyłania maili. Odnośnie niego mam kilka zapytań:
1) Pierwsza sprawa nie ma polskich znaków nie wiem co zrobić żeby było OK, niby wstawiłem kodowanie w nagłówku utf-8 ale nic z tego,
2) Kolejna rzecz to aby wysyłać to na 2 maile jednocześnie. Zrobiłem to ale bardzo prostacko, skopiowałem jeszcze raz tą komendę if i mail i wywaliłem tekst który ma się pojawiać po poprawnym lub niepoprawnym wysłaniu (żeby mi 2 nie wyskoczyły tylko jeden komunikat). Czy ktoś może mi to powiedzieć jak zapisać to poprawnie ?
3) Jest jeszcze jedna rzecz, po IF w sekcji ELSE tam gdzie powinien być komunikat w razie błędu. Napisałem, że wiadomość wysłana poprawnie, ponieważ mimo błędu wysyłało wiadomość, a nie wiedziałem jak to poprawić. Co można zrobić żeby było dobrze składniowo i mimo wszystko nie wykazywało błędu.
Byłbym Wam niezmiernie wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu problemów, przyjmę wszelkie podpowiedzi i rady, ale też nie pogniewam się jak mi ktoś napisze jak to ma być ;] Z góry dzięki.
<?php $do = "mail1@cos.pl"; $do2 = "mail2@cos.pl"; $mail = $_POST['email']; function ValidEmail($email) { return false; } return true; } } else{ if (ValidEmail("$mail")) { $wiadomosc = "Imie i nazwisko: $_POST[imie]\nFirma: $_POST[firma]\nStanowisko: $_POST[stanowisko]\nE-mail: $_POST[email]\nTelefon: $_POST[telefon]\nAdres: $_POST[adres]\nTresc wiadomosci:\n$_POST[opis]\n\nPreferuje kontakt: $_POST[pemail] $_POST[ptelefon] $_POST[poferta]\nO firmie dowiedziałem się: $_POST[polecenie]"; $header = "From: $_POST[imie] <$_POST[email]>".PHP_EOL."Content-type: text/plain; charset=utf-8"; } else{ } } else{ } } } } else {"<p style=\"color: #FF0000; text-align: center;\">Wypełnij wszystkie pola formularza !";} ?>
Dalsza część, to już typowy formularz do tego.