Cytat(Danielcom @ 7.05.2010, 23:47:26 )

Jeśli dobrze zrozumiałem, to tutaj jest mały przykład na polach radio
Pobierasz dane z MySQL jeżeli wartość pola wynosi 1 (True) pole domyślnie jest zaznaczone.
<label>Tak</label> <input type="radio" name="lista_rezerwowa" value="1" <?php if ($kursy['lista_rezerwowa'] == '1'){ ?>checked="checked"<?php } ?> />
Tam brakuje średnika, bez niego jest błąd, ale właściwie teraz zrobiłem to inaczej. Pierwotnie chciałem mieć dwie kolumny związane z publikowaniem. Jedna to miała być kolumna checkboxów-tu jeśli wartość jest true to powinien być checkbox zaznaczony a druga opublikowane-jeśli jest opublikowany artykuł to z wartością "tak", a jeśli nie-z wartością "nie". Chciałem w taki sposób żeby po kliknięciu w zaznaczony checkbox(czyli odznaczeniu go) zmieniała się wartość w bazie danych na false-czyli poprzez UPDATE. Ale nie wiem czemu, gdy w kolumnie opublikowane wszystko się wyświetla prawidłowo to w kolumnie z checkboxami już nie. I na odwrót. Dlatego postanowiłem zamiast tych dwóch kolumn zrobić jedną z butonami. Jeśli wartość jest true w bazie to na buttonie jest Tak. W buttonie zrobiłem to za pomocą tego kodu:
<button type="button" name="button['<?php $x;?>']" onclick="<?php
$pytanie=mysql_query("UPDATE 'opublikowane' 'articles' SET 'opublikowane' = '$z' 'id_ar'= $a"); ?>"><?php $y;
{
if($rezultat['opublikowane']==1)
{
$z=0;
}
else
{
$z=1;
}
}
?></button>
teraz chciałbym żeby po kliknięciu byłą aktualizacja tej wartości w bazie, tylko nie wiem dlaczego ten kod nie działa. Teraz widzę że jest coś nie tak chyba z $z ale nie wiem jak ustawić żeby zmieniało w tabeli na przeciwną. Wtedy po odświeżeniu przycisk automatycznie zmieniałby się na 'Nie'. zmiennej $a przypisałem wartość $wynik['id_ar']-nie wiem czy dobrze. Proszę o pomoc.