@djmati11 w sumie doskonale cię rozumiem, sam robię podobne, aczkolwiek - bez przesadnego egozimu - ja zacząłem powoli pojmować komentarze tych na górze co pisali. Mówiąc bez ogródek stosując HTML + CSS do stylizacji udało mi się zrobić layout od którego nie wysiadają oczy po 5 minutach patrzenia.
Przykro mi to mówić, ale tak naprawdę programiści nie powinni się zajmować stroną graficzną, ponieważ poza wyjątkami nie mają zdolności do tworzenia dzieł graficznych. Jak wiadomo wyjątki potwierdzają regułę, a ja nie chcę nikogo potępiać, tylko uważam, że nie powinniśmy zabierać roboty ludziom, którzy wymiatali na plastyce.
A co do przerobienia to tak:
1. Zacznę od kolorów. Ponieważ monitory strasznie świecą, jasne strony ciężko się czyta. No i męczą one oczy. Zamień tło na czarne i od razu zobaczysz różnicę. Nie mówię, że będzie lepiej, ale zobaczysz różnicę. Jeżeli udało mi się Ciebie przekonać, to dodam że na czarnym dobrze się komponują kolory bardziej jaskrawe. (To jak z przeciwieństwami - biały lepiej się komponuje z ciemnymi kolorami, czarny włączając)
2. Fajnie, że czcionka bezszeryfowa. Nie będę postulował o jakąś bardziej wyczesaną, bo pewnie nie zadziała na innej przeglądarce / innym systemie.
3. Jeszcze raz kolory
4. [cenzura] internet explorera, wrzucaj css3 na stronie, na ie i tak będzie kanciasto. Nie musisz obniżać poziomu w innych przeglądarkach. Daj jakiś ŁATWO ZAMYKANY oraz NIE AGRESYWNY komunikat, że IE nie obsługuje standardów, przez to stronka wygląda gorzej, i w ogóle żeby zmienić przeglądarkę bo IE jest do d... Nawet Microsoft się do tego przyznał (wersja 6)
5. Kolory.... elementów formularza, nadaj im jakiś fajny wygląd, bo w XP jest niebieski i się komponuje, natomiast w Ubuntu będzie coś w stylu brązowego, więc radzę uważać
6. Tworzenie layoutu np. w GIMPie jest dla początkujących koszmarem, ale np, strzelić jakieś logo to już łatwiej. Proponuję trochę popracować, bo stronę najłatwiej zapamiętać po logo
Może trochę zbyt dosadnie napisałem to wszystko, ale nie bądźmy sztywniakami

Cytat
Takie "cuda" to tworzono w latach 90-tych
Np. wp.pl z 98 roku
Zaprawdę zaprawdę powiadam Wam, kto nie potrafi docenić uroków tego co stare i przyzwoite, niechaj będzie potępiony. Wszystko teraz stylizowane jest na błyszczący plastik, ale ja uważam, że pixelarty oraz stare layouty nie są wcale takie złe. Tylko trzeba wiedzieć jak je porządnie zrobić.