Dzięki za sporą odpowiedź.
Co do pisania frameworka to zdecydowanie robię to w celach edukacyjnych. Raczej nigdy nie powstanie z tego komercyjny projekt

. Co do funkcji i klas to: korzystam z klas a nazewnictwo mam jeszcze nie do końca wprawione. Przeraża mnie trochę fakt ile jeszcze muszę poświęcić czasu by sprawnie tworzyć rzeczy o których piszemy. Z początku cieszyłem się, że poznałem php na tyle by móc nim się sprawnie posługiwać. I wszystko było by fajnie gdyby nie to, że za co się nie wezmę to się okazuje że jest już rozwiązanie i jedyne co trzeba to nauczyć się obsługi danej biblioteki. I znowu nic nie piszesz tylko walczysz z kolejną biblioteką

. Ok już nie piszę tekstów nie przydatnych nikomu.
Jeszcze raz dzięki. Myślę, że zrobię tak, że dokończę tego frameworka zupełnie ręcznie (fakt fektem, że co jakiś czas muszę się cofnąć i zmieniać niemal całe podejście bo nagle przychodzi do głowy, że można by to lepiej zrobić ), a potem zobaczę co można by poprawić i wtedy będę porównywał takie gotowce o których piszesz.

.
Co do kodu to szkoda czasu na analizy - tu jestem przekonany, że to co napisałem działa przynajmniej podobnie do wspomnianego przez Ciebie rozwiązania, tylko że nie ma tu mowy o żadnej uniwersalności.

.
Dzięki i pozdrawiam.
No cóż - po kilku godzinach spędzonych nad tworzeniem własnego systemu kontroli dostępu muszę stwierdzić jedno.
Zend_Acl zdecydowanie to jest to co trzeba by użyć w przypadku rozbudowanych systemów z kontrolą dostępu. Co bym nie kombinował ze swoim projektem to w końcu przy rozbudowanym serwisie wychodzi podejście podobne do zend_Acl . Dla prostej kontroli można się pobawić z własną małą klasą, ale duże projekty z kilkoma grupami użytkowników i to jeszcze z możliwością pracy na wspólnych zasobach. Szkoda czasu na pisanie samemu tym bardziej, że pewnie by mi się nie udało uzyskać takiej wydajności.
Przekonałem się do gotowca

. Jeszcze raz dzięki za rade.
Ps. Muszę się nauczyć korzystać z rzeczy które już zostały wynalezione

.