Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Losowy tekst/żart
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kamilos809
Witam,
Nauczyłem się już wiele ale nurtuje mnie takie zagadnienie:
Jak napisać skrypt na losowy żart/tekst ale żeby miał wbite że np. w poniedziałek"jasiu idzie na spacer" we wtorek "lubie drzem" w środę "lubimy sobie pojechać" i tak aż do niedzieli, a potem powtarza od nowa to samo...

Mam nadzieje, że taki wątek nie wystąpił i nie napisałem mojej prośby w złym dziale.

Kamilos809
blooregard
Cytat
Jak napisać skrypt na losowy żart/tekst ale żeby miał wbite że np. w poniedziałek"jasiu idzie na spacer" we wtorek "lubie drzem" w środę "lubimy sobie pojechać" i tak aż do niedzieli, a potem powtarza od nowa to samo...

Nie wiem, czy dobrze Cię rozumiem, bo najpierw piszesz, że 'losowy', potem, że 'wbite' i od nowa to samo...

'Wbite' i od nowa to samo:
  1. $jokes = array(1 => 'zart na poniedzialek' , 2 => 'zart na wtorek' , 3 => 'zart na srode' ..... itd );
  2. echo $jokes[date(N)];
pedro84
Sprawdzasz dzień, albo losujesz żart za pomocą rand.
MateuszS
Ja zrobiłem coś takiego, ale nie wiem czy o to chodzi

1. <?
  2.  
  3. $array = array("Jas idzie na spacer", "Jas je kamien", "Jas wagaruje", "Jas nie umyl sie",
  4. "Jas bije kolege", "Mama jasia bije Jasia", "Tata jasia bije Jasia",
  5. "Jas Jas Jas");
  6.  
  7. $dni = array("W poniedzialek", "We wtorek", "W srode", "W czwartek", "W piatek", "W sobote", "W niedziele");
  8.  
  9. foreach($dni as $dzien) {
  10. $coRobi = array_rand($array);
  11. echo $dzien." : ".$array[$coRobi]."<br />";
  12. unset($array[$coRobi]);
  13. }
  14.  
  15.  
  16. ?>
kamilos809
Żeby już nie zaśmiecać tematu. Chodziło mi o coś takiego co napisał MateuszS.
Tylko że źle wytłumaczyłem co chcę....
wgl. wszystko nie tak jak trzeba.
więc poprawie się na bardziej zrozumiale:
CHCIAŁBYM SKRYPT KTÓRY BĘDZIE WYŚWIETLAŁ W POSZCZEGÓLNE DNI TYGODNIA JAKIŚ TEKST.

W pierwszym poście zagmatwałem trochę ponieważ nie wiedziałem jak nazwać moją prośbę smile.gif
tehaha
  1. $today = getdate();
  2. $day_od_week = $today['wday']; //numeryczna rezprezantacja dnia tygodnia
  3.  
  4. $text = array
  5. (
  6. '0' => 'tekst na niedziele',
  7. '1' => 'tekst na kazdy pn',
  8. '2' => 'tekst na kazdy wt',
  9. '3' => 'tekst na kazdy sr',
  10. '4' => 'tekst na kazdy cz',
  11. '5' => 'tekst na kazdy pt',
  12. '6' => 'tekst na kazdy so'
  13. );
  14. echo $text[$day_od_week];
blooregard
Cytat
CHCIAŁBYM SKRYPT KTÓRY BĘDZIE WYŚWIETLAŁ W POSZCZEGÓLNE DNI TYGODNIA JAKIŚ TEKST.

No i dokładnie taki Ci podałem.
kamilos809
Dzięki wszystkim za zaangażowanie się w mój problem.
Szczególnie dziękuję blooregardowi i tehaha, którzy wiedzieli o co mi chodzi za pierwszym razem.
Blooregard, sorry ale nie zauważyłem wątku bo myślałem że taki skrypt ma dobre kilka linijek winksmiley.jpg

Jeszcze raz serdecznie dziękuję za pomoc.
Uważam że temat można by już zamknąć, bo uzyskałem odpowiedź na moje pytanie.
MateuszS
Więc nie wiem dlaczego napisałeś "losowy tekst" tongue.gif
kamilos809
Albo jak jeszcze temat jest otwarty to moi koledzy mam nowe pytanie... jak w te rubryki losowe include'ować wyrazy zapisane w bazie? np.
  1. $z="SELECT * FROM `plan` WHERE `dzien`='niedziela' ORDER BY `godzina` ASC";
  2. $w=mysql_query($z);
  3.  
  4. $ile_rekordow=mysql_num_rows($w);
  5. if($ile_rekordow=='0'){ echo"Nie ma lekcji na dzisiaj. WOLNE :)";}else{
  6. while($r=mysql_fetch_array($w)){
  7. echo"<b>$r[godzina]</b>: $r[lekcja] w $r[miejsce]<br>";

taki oto kodziak przykładowo na plan lekcji, który pokazuje mi w bloku menu co mam za lekcje w niedziele i o jakiej godzinie i w jakiej sali.

Konkretnie chodzi mi o "fuzję" tych dwóch skryptów w jedno, czyli include tabeli bazy + ten skrypt co pokazuje tekst w jakiś dzień ;]
żeby mi wyszło takie coś:
(jest niedziela)
W niedzielę masz zajęcia:
8:00 J. Polski w Sali nr.1

coś w tym stylu tylko nie wiem jak to złączyć. Jak po prostu wkleje ten powyższy kod to blok menu się sypie i w ogóle cała strona wręcz sie rozlatuje a w tym bloku wychodzi jakiś tam błąd w niektórych liniach ;p

Dobra, już sobie poradziłem ;]
Wystarczyło przełożyć nazwy dni tygodnia na liczby czyli poniedziałek = 1 itd.
  1. <?
  2. $data = getdate();
  3. $dzisiaj = $data['wday'];
  4.  
  5. $z="SELECT * FROM `plan` WHERE `dzien`='$dzisiaj' ORDER BY `godzina` ASC";
  6. $w=mysql_query($z);
  7.  
  8. $ile_rekordow=mysql_num_rows($w);
  9. if($ile_rekordow=='0'){ echo"Dzisiaj nie ma lekcji. Uczniowie macie wolne!<br><a href='plan.php'>[Zobacz Plan]</a>";}else{
  10. while($r=mysql_fetch_array($w)){
  11. echo"<b>$r[godzina]</b>: $r[lekcja] w $r[sala]<br><a href='plan.php'>[Zobacz Plan]</a>";
  12. echo"<a href='plan.php'>[Zobacz Plan]</a>";
  13. } // koniec while
  14. }
  15.  
  16. ?>

gdzie $dzisiaj wyświetla pierwszy dzień np. jak mamy 11 stycznia to patrzy na pierwszą jedynkę czy jakoś tak ;] w sql (zrobiłem wysyłanie do tabeli żeby liczby zamiast dni wysyłało)

I wszystko pyka jak w zegarku ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.