Albo jak jeszcze temat jest otwarty to moi koledzy mam nowe pytanie... jak w te rubryki losowe include'ować wyrazy zapisane w bazie? np.
$z="SELECT * FROM `plan` WHERE `dzien`='niedziela' ORDER BY `godzina` ASC";
if($ile_rekordow=='0'){ echo"Nie ma lekcji na dzisiaj. WOLNE :)";}else{ echo"<b>$r[godzina]</b>: $r[lekcja] w $r[miejsce]<br>";
taki oto kodziak przykładowo na plan lekcji, który pokazuje mi w bloku menu co mam za lekcje w niedziele i o jakiej godzinie i w jakiej sali.
Konkretnie chodzi mi o "fuzję" tych dwóch skryptów w jedno, czyli include tabeli bazy + ten skrypt co pokazuje tekst w jakiś dzień ;]
żeby mi wyszło takie coś:
(jest niedziela)
W niedzielę masz zajęcia:
8:00 J. Polski w Sali nr.1
coś w tym stylu tylko nie wiem jak to złączyć. Jak po prostu wkleje ten powyższy kod to blok menu się sypie i w ogóle cała strona wręcz sie rozlatuje a w tym bloku wychodzi jakiś tam błąd w niektórych liniach ;p
Dobra, już sobie poradziłem ;]
Wystarczyło przełożyć nazwy dni tygodnia na liczby czyli poniedziałek = 1 itd.
<?
$dzisiaj = $data['wday'];
$z="SELECT * FROM `plan` WHERE `dzien`='$dzisiaj' ORDER BY `godzina` ASC";
if($ile_rekordow=='0'){ echo"Dzisiaj nie ma lekcji. Uczniowie macie wolne!<br><a href='plan.php'>[Zobacz Plan]</a>";}else{ echo"<b>$r[godzina]</b>: $r[lekcja] w $r[sala]<br><a href='plan.php'>[Zobacz Plan]</a>"; echo"<a href='plan.php'>[Zobacz Plan]</a>"; } // koniec while
}
?>
gdzie $dzisiaj wyświetla pierwszy dzień np. jak mamy 11 stycznia to patrzy na pierwszą jedynkę czy jakoś tak ;] w sql (zrobiłem wysyłanie do tabeli żeby liczby zamiast dni wysyłało)
I wszystko pyka jak w zegarku ;]