Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Start od zera
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Renamon
Witam , na wstępie powiem że może nie od zera bo przeczytałem już jedną co prawda niewielką książkę ale jakieś tam podstawy mam , mam też trochę starsze wydanie "Php i mysql tworzenie stron www vademecum profesjonalisty", a mianowicie wydanie 2.

Dostałem już odpowiedź jakie książki dalej tylko teraz pozostaje jeszcze kilka pytań i porad od was bo często mówicie o błędach i chaosie który w skryptach robią samouki więc chciałbym skoro jeszcze jestem na takim poziomie wiedzieć na co mam uważać , jak dobrze pisać skrypty
emp
Na nic, po prostu programuj. Najlepiej kilka godzin dziennie, codziennie.

@down Jedyny sposób żeby być dobrym programistą to programować. Rozumiem że nie wiesz o czym mówię, ale może z czasem ogarniesz.
Pawel_W
Cytat(emp @ 26.04.2010, 18:51:02 ) *
Na nic, po prostu programuj. Najlepiej kilka godzin dziennie, codziennie.

może bez maniaczenia ;p

na początek radziłbym ci się nauczyć html, potem stopniowo wplatać w to php, oczywiście jeżeli nie interesuje cię tylko php

poczytaj jakieś podstawowe tutoriale, pomagaj trochę na forum i ogarniesz smile.gif
blooregard
Cytat
skoro jeszcze jestem na takim poziomie wiedzieć na co mam uważać , jak dobrze pisać skrypty

Ponieważ sama nauka języka (instrukcji, OOP itd.) to jedno, to ja poradzę Ci, byś od początku wyrobił sobie odpowiednie nawyki:
- pisał czytelnie: używał wcięć, odpowiednie konwencji kodowania (wybrał jedną i się jej trzymał)
- używał konsekwetnie jednego sposobu nazywania zmiennych oraz klas i funkcji/metod
- nauczył się poprawnie komentować kod, np. zgodnie z dokumentacją w formacie phpDocumentor'a

Reszta to kwestia nauki i ćwiczeń, ale wiem z autopsji, że te trzy punkty często sprawiają najwięcej kłopotu i wymagają dużej konsekwencji.
jareeny
nie wplatać HTML'a w skrypty, bo to od tego dopiero bałagan się robi smile.gif
Renamon
a jeszcze z jakich programów używacie do pisania ?, tylko darmowych raczej ... tongue.gif , jak na razie korzystałem z Adobe Dreamweaver cs3 , wersji trial ale zaraz się skończy tongue.gif
Spawnm
jest o tym temat , poszukaj.
Netbeans , eclipse, notepad++, notatnik, gedit itd...
micha12344
najlepiej czytać to forum, a z czasem zacznie sie wszystko powoli ogarniać guitar.gif

dorzucił bym jakis lokalny serwerek do tego np. wamp'a smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.