Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Freelance zagraniczny a podatki
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Bodajze
Witam!

Pracuję wyłącznie ze zleceniodawcami z zagranicy (głównie elance.com). I głownie z USA.
Żadnych umów nie podpisuję bo to by odstraszyło potencjalnych zleceniodawców.
Płatności otrzymuję na PayPal, które później przelewam na mBank.

Powstaje kwestia zapłacenia odpowiedzniego podatku.

Co do tej pory nazbierałem:

1. Jako osoba fizyczna moge pracować używając umowy o dzieło, która może byc ustna, albo w postaci email itp. Więc tutaj wszystko gra.
2. Jeśli bym pracował w Polsce, to by zleceniodawca płacił by podatek (chyba PIT 11 - nie jestem pewien).
Chyba muszę odprowadzać co miesiąc zaliczkę na podatek samodzielnie (18%) i wypełniać jakiś PIT.
3. Muszę jeszcze coś wypełniać ze względu na różniece kursowe i z powodu tego, że pieniądze otrzymuję z zagranicy.

Moje pytania:

1. Jeśli tutaj nie uzyskam odpowiedzi, to gdzie mam się zwrócić z pytaniami? Do US? Jeśli tak, to czy tam mają coś takiego jak informacja/poradnia, żeby się zapytać i porozmawiać?
Jakieś firmy prywatne gdzie można uzyskać konsultację?
Głownie chodzi mi o miejsce gdzie mogę przyjść z powyższymi pytaniami i uzyskać precyzyjną odpowiedź.

2. Jaki PIT mam wypełnić kiedy płacę zaliczkę na podatek od umowy o dzieło?

3. Jakie dodatkowe dokumenty wypełniam z racji dochodów z zagranicy?

Mimo ogromu czasu który poświęciłem na to pytanie nadal nie mam definytynych odpowiedzi.

Pozdrawiam!

jareeny
wybacz, ale musze to napisać smile.gif

jeżeli pójdziesz do US, to oni zrobią to tak, że będziesz musiał zapłacić smile.gif

najlepiej idź do kancelarii podatkowej, tam wytłumaczą Ci wszystko i poradzą co i jak
Bodajze
Cytat(jareeny @ 29.04.2010, 14:40:09 ) *
wybacz, ale musze to napisać smile.gif

jeżeli pójdziesz do US, to oni zrobią to tak, że będziesz musiał zapłacić smile.gif

najlepiej idź do kancelarii podatkowej, tam wytłumaczą Ci wszystko i poradzą co i jak

Dzięki za odpowiedź!

Trochę nie zrozumiałem tego pierwszego zdania co do pójścia do US - przecież chcę zapłacić podatek, po prostu nie wiem jak to zrobić.
Mam tylko zaległość z pary miesięcy (tylko zaczynam freelance) - więc odsetki karne nie muszą być duże.

Czy chodziło o to, że mogą mnie zmusić do zapłacenia większego podatku niż się należy?

Daiquiri
Cytat(Bodajze @ 29.04.2010, 18:32:23 ) *
Czy chodziło o to, że mogą mnie zmusić do zapłacenia większego podatku niż się należy?
Jak zapłacisz za dużo to Ci zwrócą.

Z tego co pamiętam z obowiązku podatkowego jesteś zwolniony do kwoty 3.000 zł (łącznie per rok). Nie wiem czy są jakieś niuanse związane z tym, że masz klientów z USA, ale generalnie musisz odprowadzić zaliczkę na podatek. Pamiętaj, że jeżeli Twoje dzieło ma charakter twórczy możesz zadeklarować koszty uzyskania przychodu na poziomie 50%.

Ad1. Jeżeli masz ochotę płacić za taką usługę to idź do biura rachunkowego. Osobiście uważam, że będziesz miał na tyle klarowną sytuację, że wizyta w US wystarczy. Zawsze możesz też odwiedzić forum prawne, gdzie porady są darmowe.
Bodajze
Daiquiri, dzięki za odpowiedź!

Na forum prawnym już pytałem - zero odpowiedzi:
http://forumprawne.org/prawo-finansowe-pod...sa-podatki.html

Co do wizyty w US - właśnie mnie interesuje czy są tam osoby od konsultacji. Nie chcę stać przez kilka godzin w kolejce, żeby okazało się, że mam iść do kolejnego okienka, żeby porozmawiać z Panią ktora tylko przyjmuje dokumenty.

Jak na razie napisałem do kilku kancelarii podatkowych z zapytaniem ile by kosztowała konsultacja.
Nie chcę korzystać z samych usług - jak już będę wiedział jakie papiery mam wypełnić to potrafię to sam robić.
Daiquiri
Jak ja mam wątpliwości to np. dzwonię do urzędu i tam dostaję informacje. Jednak polecam Ci przejść się do US i zapytać portiera "co, gdzie i jak". Pamiętaj, żeby potem zweryfikować te informacje, bo urzędnicy też się mylą ;-)
trucksweb
Cytat
bo urzędnicy też się mylą ;-)

pamietaj, ze w polsce urzednicy to swiete krowy. nawet jesli sie pomyla to i tak ty za to odpowiesz.
Mozesz potem wystepowac na droge cywila ale domyslasz sie jaki bedzie skutek...

informacje najlepiej zweryfikuj u kilku US -w swoim miejscu zameldowania i w warszawie.

Kiedys mialem podobny problem ale pewnie sie pozmienialo w tym temacie wiec moge cie jedynie przestrzec.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.