Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Panel hostingowy...
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
kamsel
Witam,

Od dluzszego czasu poszukuje panelu hostingowego...chodzi mi dokladnie o to ze chce aby po wypelnieniu formularza przeze mnie do dojego systemu zostalo dodane konto http i ftp.

Czy mam jakies szanse dostac taki skrypt za darmo ?

Prosze o odpowiedz.

pozdrawiam
Kamil Kruk
scanner
http://www.webmin.com ?
dragossani
Webmin jest w porządku ale trzeba sobie zdawać sprawę do czego się nadaje. Dla administratora chcącego ułatwić sobie pracę - jest ok. Można się łączyć po ssl i zmieniać większość kluczowych parametrów systemu (trzeba się tylko przyzwyczaić, że pliki konfiguracyjne będą wyglądały inaczej niż gdy je ustawialiśmy ręcznie). Jeśli jednak chodzi o panel, który można udostępnić userowi korzystającemu z hostingu to Webmina nie polecam. Niestety nic innego nie jestem w stanie w tej chwili polecić. W związku z czym ponawiam i precyzuje pytanie: czy istnieje napisany w php, sprawdzony i wygodny panel administracyjny dla hostingu, nadający się do udostępnienia go userom?
ambrozy
takze przylaczam sie do pytania, poniewaz znalazlem tylko jakies bardz drogie sad.gif(
Bakus
Wygląda na to, że będziemy musieli sobie taki panel napisać i wrzucić do downloadu (przyszłego) na php.pl
biggrin.gif

Pozdrowionka
4b4d0n
a musi byc koniecznie w php?

jezeli nie to zobaczcie tu: http://www.hotscripts.com/Tools_and_Utilit...ment/index.html
kamsel
Hey,

W sumie to nic nie znalazlem tam pod +*nixa+.

Moze ktos mial wiecej szczescia ode mnie ? : rolleyes.gif
Bakus
Ja szukałem jakiegoś dobrego panelu pod windowsa - rezultaty były tragiczne - gdzieś się przewinął nawet dobry (intuicyjny i nie wymagający), ale bardzo drogi sad.gif
4b4d0n
a cPanelX jest zły?
Bakus
Googlowałem, netsprinciłem, soruceforgowałem i nie znalazłem miejsca z którego można było by tego cPanelaXa pobrać...

Poza tym jest to chyba okrojony tylko do administracji serwerami webmin...
4b4d0n
dużo nie musiałeś szukać...
podałem linka kilka postów wyżej tongue.gif
Tyle że nie CpanelX tylko cPanel Gui Windows Client
Bakus
Client Free/Server $175.00 - to chyba nie jest darmowy skrypt sad.gif a takiego poszukuje...
czubeczek
Co do webmina to jak Ktoś byłby ciekaw i poszukał na stronie projektu to by zobaczyl ze sa tam inne moduły.I są też dla ISP.Niestety sa płatne
g0blin
Zawsze mozna serwer tak skonfigurowac aby np strefy dns, vhosty apache, aliasy i wirtualne skrzynki pocztowe byly trzymane w bazie sql... i do tego juz napisanie panelu administracyjnego (do takeij bazy) nie przekracza umiejetnosci osob znajacych podstawowe zagadnienia np z php

Jezeli koniecznie musza byc pliki to juz gorzej i obawiam sie iz w samym php zrobienie takiego narzedzia administracyjnego bylby ciezkim zadaniem, bardziej do tego nadawal by sie perl lub python
Bakus
Jestem bardzo ciekaw w jaki sposób można zmusić apache, do przechowywania vhostów w bazie...

P.S. Mam domenę na www.no-ip.com - możesz mi zaproponować jakieś konkretne rozwiązanie dla tego dostawcy domen questionmark.gif

Cytat
bardziej do tego nadawal by sie perl lub python
questionmark.gif? A co php jest złe questionmark.gif
piku
Ja to robię w ten sposób

1. nie utrzymuje kont w szelu tylko w bazie np: mysql
np vpopmail + qmail + qmailadmin + mydns i inne
2. mam napisany panel do administracji gdzie zarządza sie wszyskimi userami wraz z przycinką zakładaniem kont statystyą i wile innych.
Nic nie robi się w szelu
Ale podstawą jest to aby konta były w bazie wtedy można napisć własny panel administracyjny.

Pozdrawiam
g0blin
Aby trzymac vhosty w bazie sql zainteresuj sie np modulem mod_sqlinclude

Cytat
Cytat
bardziej do tego nadawal by sie perl lub python

questionmark.gif? A co php jest złe questionmark.gif

Jezeli chcesz operowac na plikach konfiguracyjnych poszczegolnych demonow a zarazem pozniej wymusic wczytanie nowej konfiguracji...za pomoca php..to zycze duzo zdrowia smile.gif Sa jezyki lepiej przystosowane do takiego typu rzeczy
Bakus
php używam już od prawie 3 lat. Na początku miałem coprawda kłopoty z plikami, ale w raz z doświadczeniem bazy danych stają się coraz mniej potrzebne do tego typu zastosowań...

Nie mówie, że pyton, czy inny język nie jest prostrzy jeżeli chodzi o w/w zadania, ale znam php w miarę dobrze i nie narzekam na zbytnią złożoność obsługi tego, czy tamtego...

P.S. Jeżeli chodzi o linuxa, to niewiem jeszcze jak się zabrać do tego typu zadania, ale pod winem z 2000 roku nie ma najmniejszego problemu z restartem np. Apache - "apache -k restart"
Dla mysql wystarczy wykonać[sql:1:d54f7e2421]FLUSH PRIVILEGES[/sql:1:d54f7e2421]po dodaniu usera...
Czegoś więcej trzeba questionmark.gif

P.S. No faktem... mam jeszcze problemy z FTPem, ale jak na razie jeszcze nie mogę się zdecydować jaki wybrać...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.