Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaki monitor z LED 24" dla programisty
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Sajrox
Witam,

Otóż od jakiegoś czasu poszukuje monitora 24" LCD z podświetlaniem LED (gdyż samych LED jeszcze nie ma) do prac programistycznych.
Na oku mam kilka modeli, jednak będę wdzięczny także za inne propozycje. Z góry uprzedzam że nie interesują mnie modele powyżej 1500 zł. (kiepski programista = kiepskie zarobki tongue.gif) A także modele o małym poborze prądu.

Moje typy:
1) Dell 24" LED G2410
Monitor LED Dell 24" LED G2410 Czarny - Monitory LED - Agito.pl
- podoba mi się tutaj mały pobór energii - 18W
- firma DELL która słynie z dobrej opinii
- duża regulacja nachylenia

2) LG 24" LED W2486L-PF
Monitor LED LG 24" LED W2486L-PF - Monitory LED - Agito.pl
- funkcja Time Control
- dobre opinie

3) Acer 24" LED S243 HLBmii
Monitor LED Acer 24" LED S243 HLBmii - Monitory LED - Agito.pl
- mały pobór prądu
- duża regulacja nachylenia
- dobry materiał na którym nie będzie widoczny kurz oraz odciski

4) BENQ 24" LED G2420HDBL
Monitor LED BENQ 24" LED G2420HDBL - Monitory LED - Agito.pl
- cena, cena, cena
- dobre opinie na różnych portalach
- ciekawy wygląd
- możliwość regulacja nachylenia

5) BENQ 24" LED V2410T
Monitor LED BENQ 24" LED V2410T - Monitory LED - Agito.pl

Co o tym myślicie ?
Theqos
Wszystkie te monitory są na matrycy TN, a to jest zło, nieistotne czy z LED czy nie. Poszukaj czegoś na IPS albo PVA.
Sajrox
Pytanie po co mi IPS lub PVA skoro nie zajmuje się grafiką ? Generalnie chodzi o pisanie kodu.
Najbardziej zależy mi na oszczędności energii i na małym meczeniu się oczu.

Z tego co się orientuje ekrany na lepszych matrycach są przerostem formy nad treścią w tym wypadku.
kwiateusz
98% ludzi nie widzi roznicy miedzy tn a ips smile.gif zwłaszcza tymi nowymi tn podrasowanymi programowo (acz sam mam della s-ips)

Co do monitora to ja polecam, della smile.gif mam, używam i jest genialny. Znajomy ma benq tez na ledach (tylko nie pamietam ktory) i sobie chwali, acz ja bym Cie namawiał na monitor 21.5" rozdzielczość tez 1920x1080 a mniej miejsca zajmuje i mniej latania wzrokiem po ekranie (chyba ze masz slaby wzrok, bo elementy sa ofc mniejsze smile.gif)
marcinpruciak
Ja polecam coś z rozdzielczością 1920x1200. Ciężko teraz taki dostać, mi się udało znaleźć Samsunga SyncMaster2443 i jestem bardzo zadowolony. Do tekstu bardzo dużo daja dodatkowe 3cm na wysokości w porównaniu do 1920x1080.
Sajrox
Niestety jeśli chodzi o LEDy to nie ma ekranów z o rozmiarze 16:10 sad.gif
Na razie zdecydowałem się na monitor BENQ 24" LED V2410T
http://www.agito.pl/monitory-led/benq-24-l...7.html?cid=3007

Chociaż zamawiać go będę dopiero po 10.
Cysiaczek
Samsungi są tanie i do programowania dobre. IMO, zamiast jednego monitora 24, rozważ 2x20 lub 2x22. To dużo bardziej interesujące opcja, a za 1500 zł kupisz już dwa (na TN, ale zawsze) smile.gif
vokiel
Pracuję na Samsungu 22", ostatnio poprzez mały zamęt z monitorami w firmie miałem na dostawkę drugi 21'5". Szczerze przyznam, że wolę 2 nawet mniejsze monitory, niż jeden duży. Abstrahując od możliwości wystąpienia awarii (jak masz 2 to chociaż jeden zostanie), to praca na dwóch monitorach jest o wiele wygodniejsza niż na jednym większym. Poza tym powierzchnia na której możesz pracować też będzie większa.

Co do marek: Acer jako producent monitorów do mnie nie przemawia, jakoś podobne odczucia mam do Benq. Dell jak najbardziej, także Samsung, LG, Iiyama.

Do 1500zł możesz mieć np 2x LG Monitor Flatron LCD E2240S-PN 21,5'', wide, LED, czarny | www.comp4you.eu (670zł sztuka)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.