Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Większe zakupy, proszę o pomoc.
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Natalka
Witam serdecznie

Przymierzam się do większych zakupów firmowych. Potrzebuję wyposażyć 2 stanowiska dla grafika i obsługi klienta. Nie mam zbyt dużej wiedzy na ten temat mam jednak listę czego potrzebuję i mniej więcej jakich wymagań oczekuję. Do przeznaczenia jest 10tyś dla 1 osoby. W takim razie proszę o pomoc w doborze:

- Urządzenie wielofunkcyjne (brak konkretnych wymagań, ma służyć do drukowania na papierze firmowym i do druku faktur)
- 2szt Monitor (najlepiej 19 cali panoramiczny, w tym minimum jeden z funkcją PIVOT [dla grafika])
- Tablet (wybrałam Wacom Intuos 4 rozmiar M)
- 2szt Dysk zewnętrzny (minimum 250GB pojemności)
- 2szt Photoshop CS5 (już znalazłam za kwotę 3020,00 zł/szt)
- Antywirus (najlepiej jeden box do wykorzystania dla 2 pc)
- Laptop + Komputer stacjonarny (wymaganie dla obu : ram 4gb)
- Aparat fotograficzny (lustrzanka cyfrowa, brak konkretnych wymagań)
- 2szt Windows 7 Home

Na zakupy przeznaczone jest łącznie 20 tyś (może być z lekkim haczykiem, ale zawsze lepiej mniej od całości trzeba odliczyć już 2szt Photoshopa za kwotę 6100zł więc zostaje 13,900.00zł) Proszę wszystkich o pomoc w szczególności z monitorami, dyskami zewnętrznymi, laptopem i komputerem stacjonarnym.

Najlepiej gdyby większość można było kupić u jednego sprzedawcy.

Z góry dziękuje za pomoc.
Natalia
Wykrywacz
To ma być 2x laptop i 2x stacjonara? czy 1 to 1 to?
Natalka
1 laptop i 1 stacjonarny do tego 2 monitory do laptopa i do stacjonarnego. Laptop ma być do obsługi klienta, musi być mobilny ponieważ pracownik będzie zabierał go do domu.
Van Pytel
2szt Windows 7 Home - lepszy profesional.
Co do dyskow to bym polecal:
Seagate Freeagent GO 320GB (ST903203FAD2E1-RK)
szczerze mowiac dać niecale 400 zl i ma się dysk 1 TB

Co do monitora to:
NEC EA191M 19"
(trochę drogi sad.gif )

Musisz się określić czy urządzenia wielofunkcyjne maja byc laserowe czy atramentowe.

Laptop - nie uznaje | wiec sie nie wypowiadam
Aparat - nie jestem fotografem wiec sie nie zma sad.gif

Co do stacjonarki to musisz sie okreslic czy glownie na grafike stawiasz (tak mi sie wydaje ) czy na wydajność (np slabsza grafika ale mocniejszy procek)

Antywir to juz sam musisz ocenic ~ czy znasz sie na nich i musi byc zaawansowany czy "domyslne" ustawienia Ci wystarcza - ogolnie Twoja wiedza na temat ich i ustawien, zagrożen itp.
Natalka
Monitor odpada bo 4:3. A potrzebny jest panoramiczny z pivotem dla grafika, aby móc obrócić 90stopni.

Dyski jak najbardziej mi odpowiadają więc takie dodam do listy zakupów.

Urządzenie wielofunkcyjne najlepiej atramentowe.

Z komputerem stacjonarnym nie ma wymagań oprócz tego by było 4gb ramu i nic się nie zacinało przy pracy w Photoshop CS5.
Nie musi być to super maszyna, lecz tylko spełniająca wymagania grafika.

Skorzystam raczej ze sklepu x-kom.pl, ponieważ można osobiście odebrać w Krakowie i ceny są dosyć przystępne.
Van Pytel
Jak krakow to polecam bitcomputer (zawsze mozna utargowac, albo cos dodadzą smile.gif )
Wiec urządzenia wielofunkcyjne --> HP / EPSON (szczerze dokladnie nie wiem ktore moga drukowac faktury - musisz sie dopytac, bo nigdy tym tematem nie interesowalem sie wiec ciezko co kolwiek mi powiedziec)

Z monitorów moze ten:
Dell 2209WA

Stacjonarka:
Procesor: Intel Core 2 Quad Q9650 3GHz BOX <-- 4 rdzeniowy (2 juz sie nie oplaca smile.gif )
Plyta glowna: ASUS P5Q Deluxe
RAMY:
Geil 4GB (2*2GB) 1333MHz VALUE CL7 GV34GB1333C7 (te drozsze, ale z radiatorkiem - bralbym je - jesli ma sie kase. )
lub:
Geil 4GB (2*2GB) 1333MHz DDR3 CL9 (GV34GB1333C9DC)

Bralbym 8 GB bo plyta na to pozwoli (jak dobrze pamietam 16 GB moze miec max) czyli zabuduje sie 4 gniazda tyle ile ma plyta

Dyski (tutaj mozna poszalec bo tanie)
Seagate 750GB 7200rpm 32MB SATA-II Barracuda ST3750330AS x2
lub
Seagate 1TB 7200rpm 32MB SATA-II Barracuda ST31000340NS
taniej wyjdzie Ci ten pierwszy komplet. Ten drugi to jeden dysk, ja jestem zwolenikiem nie jednego dysku, spali sie jeden to pojdzie w dym wszystko, spali sie jeden to drugi jest i zawsze sa jakies dane (zawsze raid mozna zastosowac smile.gif )

Karta grafiki:
GigaByte PCI-E GeForce GTX 275 1792 DDR3 448bit

Pomijam karty muzyczne napedy cd/dvd

Ja bym cos takiego bral.
bim2
Każda drukarka może drukować faktury. Zależy jak chcesz rozwiązać drukowanie z dwóch komputerów. Jeśli masz router wifi do tych kompów (z laptopem to chyba must have?) to ja polece jakiegośhp z wifi. Ja akurat używam HP Photosmart Premium c309g. Posiada dotykowy ekran zamiast masy przycisków, bardzo intuicyjne menu więc łatwo skanować.

I najważniejsze dla mnie, posiada tryb drukowania dwustronnego.

A grafik nie mógłby określić jaki monitor by chciał? Tak byłoby najprościej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.