Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: xdebug w netbeans 6.9 (php 5.3.1)
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
piotrx
Witam.
Jestem tutaj całkowicie nowy i zielony z PHP, proszę o wyrozumiałość.

Zainstalowałem serwer XAMPP, potem Netbeans 6.9 serwer wszystko śmiga pięknie ładnie z funkcji phpinfo(). Kiedy Kliknę na projekcie DEBUG to otwiera się przeglądarka i ta sama strona ale z innym adresie http://localhost/PHP_1/index.php?XDEBUG_SE...netbeans-xdebug. Ale w Netbeans pisze błąd, że nie jest skonfigurowany a jest prawidłowo skonfigurowany. Na stronie wyczytałem, że php 5.3.1 jest niekompatybilny z xdebug-erem. Nie da się jakoś zrobić by był? Może Netbeans 6.8 ma starą wersje php 5.2.x?
krzysztof_kf
Widocznie przy nowym projekcie zaraz po

Project name

nie zmieniłeś scieżkę w Sources folder

na ścieżkę na katalog serwera wirtualnego .
piotrx
A jaki jest ten katalog w XAMPP? ;/

xampp/htdocs/index.php?
krzysztof_kf
zobacz sobie jaką masz ścieżkę do folderu w którym umieszczasz całą zawartość strony .
piotrx
Ja już nie wiem:( Może mam zły plik xdebug.dll. Próbowałem wszystkiego i nic.
krzysztof_kf
Co ci dokładnie wyświetla zrób screena i wrzuć
piotrx
Wyświetla mi coś podobnego jak to. .

Zauważyłem też, że w momencie tworzenia projektu php application na pasku w netbeans wpisze "Waiting for connetion (xdebug-netbeans) i nie znika to w ogóle. Pojawia się okienko z opcjami konfiguracji i link do strony z konfiguracją.
krzysztof_kf
phpinfo() a wrzuć czysty plik index.php do folderu
piotrx
Pojawia się pusta strona a w netbeans "Waiting for connection(netbeans-xdebug)".

To dopisałem w php.ini w folderze c:\xampp\php

zend_extension_ts="C:\xampp\php\ext\php_xdebug-2.1.0-5.2-vc6-nts.dll"
xdebug.remote_enable=1
xdebug.remote_handler=dbgp
xdebug.remote_host=127.0.0.1
xdebug.remote_port=9000
krzysztof_kf
Hmm ciężko powiedzieć jeśli ci to nie robi różnicy proponuję zainstalować Wamp server podobne i nie ma problemu z pracą z edytorem netbeans .

Edit Sam go używam i nie ma najmniejszych problemów .
piotrx
Niestety pracodawca kazał mi się zapoznać z XAMPP.

Do póki pracowałem na Linuksie wszystko było dobrze.

A może miało to wpływ, że przy instalacji wyrzuciłem wszystkie moduły do instalacji w netbeans prócz JAVA i PHP? Nawet serwery.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.