Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z wykonuwaniem skryptu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
cooljack
Witam,

od dłuższego czau mecze sie z takim problemem:

Mam stronę na której jest link. Link jest odnośnikiem który powoduje otwarcie kolejnego okna w ktorym uruchamiany jest skrypt.
Skrypt generuje przykłądową liczbe losową:

1. $nr_kalk2 = rand(100, 999);

która pokazywana jest na ekranie. Wszystko ładnie pieknie. Zamykam okno. Klikam jeszcze raz na link, otwiera sie okno i oczom moim ukazujesie ta sama liczba.
Wiec albo mam duże szczeście albo cos jest nie tak. Nacisniecie "z palca" F5 albo odświeżenie strony powoduje dopiero wygenerowanie nowej liczby.Zastosowałem tymczasowo
w znaczniku <body> reloada z JS...ale to jest uciązliwe.....

Podobnie mam z formularzami i mysqlem. Mam formularz do ktorego pól pobieram dane z bazy. Wiec... naciskam na link do formularza. Otwiera sie okno
i widze puste pola , ktorych czesc jest także wynikiem jakiś funkcji ew. są pobierane wprost z bazy. Naciskam F5 albo odśwież i wszystko ładnie pieknie....sie łąduje.

Czy nowe systemy maja jakiś cache....bufor etc. który przechowywałby wyniki funkcji w php? Przecież powinno to isc z serwera....

Problem jest na tyle dziwny ze na XP przy przegladarchach IE i FF wszystko działa a na Viscie lub win 7 trzeba z palca przeladowywać strone lub robić reloada z JS

Serwer mam na home.pl

Ktoś wie o co moze chodzić?

piotr94
czasem przeglądarki lokalnie robią chace strony i to może powodować błędy. Sprawdź proxy.
muk4
przed generowaniem wrzuć:
  1. header("Cache-Control: no-cache, must-revalidate");
  2. header("Expires: Mon, 26 Jul 1997 05:00:00 GMT");
cooljack
nie pomoglo...lecz kolega mnei bardzo naprowadzil...

1. header ("Expires: Mon, 26 Jul 1997 05:00:00 GMT"); // data w przeszłości
  2. header ("Last-Modified: " . gmdate("D, d M Y H:i:s") . " GMT");// ciągle modyfikowany
  3. header("Cache-Control: no-store, no-cache, must-revalidate"); // HTTP/1.1
  4. header("Cache-Control: post-check=0, pre-check=0", false);
  5. header("Pragma: no-cache");

takie cos jak na ten moment rozwiazalo mi problem...ah te google smile.gif
wielkie dzieki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.