Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [GD] Zmniejszanie / kompresja obrazka do zadanego rozmiaru pliku
Forum PHP.pl > Forum > PHP
speenatch
Chciałbym zmienić obrazek (zmniejszyć jego rozmiar lub skompresować) w formacie GIF, JPEG, lub PNG tak, aby jego rozmiar był dokładnie taki (lub ewentualnie minimalnie mniejszy; chodzi o to, żeby jak najwięcej "upchnąć" w limicie rozmiaru), jaki mam określony jako limit. Nie mogłem nigdzie znaleźć rozwiązania tego problemu, więc zdecydowałem się na napisanie tutaj.

Z góry dzięki za odpowiedź. winksmiley.jpg
krispak
To ma byc poprzez skrypt php czy jakis program? Jesli przez skrypt czy ma byc to przy uploadzie czy kiedy ma byc to zrobione? Nic konkretnego nie napisales, rozszerz swoj problem to bedzie latwiej pomoc
speenatch
Chciałbym to zrobić w skrypcie PHP i przy uploadzie pliku użytkownika, czyli nie zapisując go na dłużej u siebie, a korzystając z $_FILES['image']['tmp_name'].
Moim pierwszym założeniem było zrobienie tego w GD, ale chyba IMagick jest bardziej wydajny (tak gdzieś czytałem; jeśli jest inaczej, poprawcie mnie), więc jeśli można, to lepiej w IMagick.

Pozwolę sobie odświeżyć temat i tym samym ponowić prośbę o pomoc.
everth
Może to. Przyjazna licencja, skalowanie, dodatkowo możliwość dodannia znaku wodnego, używa biblioteki GD - po co się męczyć?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.