Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tabela ponad 3 500 000 rekordów [850 MB]
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
sv8
Witam mam tabele z danymi w której jest ponad 3 500 000 rekordów, zajmuje ona około 850 mb, posiada 60 kolumn różnego typu varchar, date, time, decimal, int, mam poustawiane indeksy na kolumny wg których wybieram rekordy za pomocą where, nawet dodałem partycjonowanie danych wg miesiąca z którego pochodzi rekord, jednak pomimo tego zapytanie zwracające 20 rekordów posortowanych z where ustawionym na 6 kolumnach wykonuje mi sie 18 sekund ,

jakie mam opcje żeby to przyspieszyć ? w tej chwili działa mi to na VPS mini z superhosta

erix
Hmm, VPS...

Przydałoby się więcej RAM-u, żeby to sensownie chodziło, bo pewnie już zaczęło swapować albo odczytuje bezpośrednio z dysku...
sv8
prawdę mówiąc na początek nie chciał bym się w koszty dedyka pakować, wiec chętnie bym sie dowiedział

czy np. podzial tabeli na 2 tabele w ktorych w jednej będą kolumny po których szukam a w drugiej reszta ma sens ? czy tez niewiele dzięki temu osiągne ?
mkozak
To trochę za dużo ci zajmuje.
Masz za dużo indexów i za długie typy zmiennych. Jeżeli masz int(11) a używasz tylko 8 znaków - to zmniejsz do 8.
Do tego - popakuj klucze (PACK_KEYS - znajdziesz na zakładce operacje w phpmyadmin-ie).
Stwórz tylko takie klucze, które ci są potrzebne - niezbędne. Za dużo kluczy zabija bazę. Dodatkowo - jeżeli robisz klucze z kilku kolumn to zwróć uwagę
na kolejność. Pierwsze w indexie powinno być pole z największą liczbą powtórzeń (np jeżeli masz datę w kliku polach dzien|miesiac|rok - to klucz powinien być :
  1. ALTER TABLE `new` ADD INDEX ( `rok` , `miesiac` , `dzien` , `id`) ;

a na pewno nie:
  1. ALTER TABLE `new` ADD INDEX ( `id`, `dzien` , `miesiac` , `rok` ) ;

Mchl
Cytat(mkozak @ 2.08.2010, 23:12:20 ) *
Jeżeli masz int(11) a używasz tylko 8 znaków - to zmniejsz do 8.

Huh? INT to typ numeryczny a nie znakowy

@sv8: EXPLAIN przed zapytaniem, wklejasz tutaj wynik i popatrzymy.
Pilsener
Jak ma taką bazę to cudów nie będzie - musi być długo, a co dopiero pod obciążeniem? Paru userów i baza zapchana na amen. Jeśli nie masz dedyka pod bazę to rozsądne wydaje się ograniczanie tabel do miliona rekordów. Jak to zrobić? Pomysłów jest wiele, można podzielić wg daty, województwa, kolejności dodawania...
Mchl
partycjonowanie już dodał
sv8
Cytat
SELECT * FROM `data` WHERE ('1' BETWEEN `minA` AND `maxA` ) AND `category` >= '0' AND ( '1' BETWEEN `minP` AND `maxP` ) AND ( `date` BETWEEN '2010-08-03' AND '2010-08-10' ) ORDER BY `date` ASC LIMIT 0 , 20

id select_type table type possible_keys key key_len ref rows Extra
1 SIMPLE data ALL NULL NULL NULL NULL 2329013 Using where; Using filesort

Tabela zawiera 2 329 013 rekordów, waży 582 mb, powyższy select wykonuje sie ok 10 sekund

Tak z ciekawosci czy Postgres lepiej by sobie z tym poradził, czy to kwestia ograniczeń serwera i po prostu niewiele da sie z tym zrobić

Mchl
No i na początek widać, że żadnych indeksów to zaputanie nie wykorzystuje.
Pokaż jakie indeksy pozakładałeś.
wookieb
Nie wiem dlaczego wszyscy cokolwiek się wypowiadają jeżeli nie znamy struktury tabeli, indeksów oraz nie mamy paru przykładowych zapytań na podstawie których tworzy się indeksy. Więc podaj nam wszystkie potrzebne dane.
sv8
Tak wygląda struktura tabeli
  1. CREATE TABLE `data` (
  2. `op` varchar(4) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL,
  3. `date` date NOT NULL,
  4. `period` tinyint(2) NOT NULL,
  5. `catalog` varchar(4) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL,
  6. `template` text CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL,
  7. `tid` varchar(50) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL,
  8. `hcode` varchar(8) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL,
  9. `destCode` varchar(100) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL,
  10. `city` varchar(40) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL,
  11. `region` varchar(30) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL,
  12. `country` varchar(30) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL,
  13. `name` varchar(40) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL,
  14. `category` decimal(2,1) NOT NULL,
  15. `hr` varchar(3) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL,
  16. `hrd` varchar(40) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL,
  17. `hbb` varchar(1) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL,
  18. `hm` varchar(1) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL,
  19. `hmd` varchar(30) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL,
  20. `minA` tinyint(1) NOT NULL,
  21. `maxA` tinyint(1) NOT NULL,
  22. `minP` tinyint(1) NOT NULL,
  23. `maxP` tinyint(1) NOT NULL,
  24. `defP` tinyint(1) NOT NULL,
  25. `hmc` varchar(2) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL,
  26. `hbp` varchar(20) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL,
  27. `fac` varchar(20) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL,
  28. `fad` varchar(20) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL,
  29. `fno` varchar(16) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL,
  30. `ffmc` varchar(2) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL,
  31. `dc` varchar(3) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL,
  32. `dd` varchar(30) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL,
  33. `drc` varchar(30) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL,
  34. `ddd` date NOT NULL,
  35. `ddt` time NOT NULL,
  36. `dad` date NOT NULL,
  37. `dat` time NOT NULL,
  38. `dec` varchar(3) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL,
  39. `ded` varchar(30) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL,
  40. `defc` varchar(30) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL,
  41. `derc` varchar(30) NOT NULL,
  42. `dedd` date NOT NULL,
  43. `dedt` time NOT NULL,
  44. `dead` date NOT NULL,
  45. `deat` time NOT NULL,
  46. `pa` decimal(10,2) NOT NULL,
  47. `pac` varchar(5) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL,
  48. `pc1` decimal(10,2) NOT NULL,
  49. `pc1af` tinyint(4) NOT NULL,
  50. `pc1at` tinyint(4) NOT NULL,
  51. `pc1c` varchar(5) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL,
  52. `pc2` decimal(10,0) NOT NULL,
  53. `pc2af` text NOT NULL,
  54. `pc2at` tinyint(4) NOT NULL,
  55. `pc2c` varchar(10) NOT NULL,
  56. `pc3` decimal(10,0) NOT NULL,
  57. `pca3af` tinyint(4) NOT NULL,
  58. `pc3at` tinyint(4) NOT NULL,
  59. `pc3c` varchar(10) NOT NULL,
  60. `pc4` decimal(10,0) NOT NULL,
  61. `pc4af` tinyint(4) NOT NULL,
  62. `pc4at` tinyint(4) NOT NULL,
  63. `pc4c` varchar(10) NOT NULL,
  64. KEY `location` (`country`,`region`,`city`,`hcode`),
  65. KEY `date` (`date`),
  66. KEY `period` (`op`,`period`),
  67. KEY `persons` (`minA`,`maxA`,`minP`,`maxP`,`defP`)
  68. ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8 PACK_KEYS=1 DELAY_KEY_WRITE=1;
Mchl
OK. Spróbuj takiego indeksu:
(`date`, `minA`,`maxA`,`minP`,`maxP`,`defP`)

A w zapytaniu warunek z datą przestaw na początek (tak żeby kolejność kolumn w zapytaniu zgadzała się z kolejnością kolumn w indeksie):
Kod
SELECT * FROM `data` WHERE ( `date` BETWEEN '2010-08-03' AND '2010-08-10' ) AND  ('1' BETWEEN `minA` AND `maxA` )  AND ( '1' BETWEEN `minP` AND `maxP` ) AND  `category` >= '0'  ORDER BY `date` ASC LIMIT 0 , 20

i EXPLAIN

P.S. ten kawałek
Kod
  `pc1` decimal(10,2) NOT NULL,
  `pc1af` tinyint(4) NOT NULL,
  `pc1at` tinyint(4) NOT NULL,
  `pc1c` varchar(5) CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL,
  `pc2` decimal(10,0) NOT NULL,
  `pc2af` text NOT NULL,
  `pc2at` tinyint(4) NOT NULL,
  `pc2c` varchar(10) NOT NULL,
  `pc3` decimal(10,0) NOT NULL,
  `pca3af` tinyint(4) NOT NULL,
  `pc3at` tinyint(4) NOT NULL,
  `pc3c` varchar(10) NOT NULL,
  `pc4` decimal(10,0) NOT NULL,
  `pc4af` tinyint(4) NOT NULL,
  `pc4at` tinyint(4) NOT NULL,
  `pc4c` varchar(10) NOT NULL,

jakiś dziwny jest. Niby cztery razy to samo, ale pole *af raz jest tinyint, a raz text. Pole *c raz varchar(5) raz varchar(10). Gdyby nie to, to wyglądałoby na to, że te kolumny nadają się do znormalizowania i wydzielienia do innej tabeli.
sv8
Cytat(Mchl @ 3.08.2010, 10:53:16 ) *
OK. Spróbuj takiego indeksu:
(`date`, `minA`,`maxA`,`minP`,`maxP`,`defP`)

A w zapytaniu warunek z datą przestaw na początek (tak żeby kolejność kolumn w zapytaniu zgadzała się z kolejnością kolumn w indeksie):
Kod
SELECT * FROM `data` WHERE ( `date` BETWEEN '2010-08-03' AND '2010-08-10' ) AND  ('1' BETWEEN `minA` AND `maxA` )  AND ( '1' BETWEEN `minP` AND `maxP` ) AND  `category` >= '0'  ORDER BY `date` ASC LIMIT 0 , 20

i EXPLAIN

praktycznie bez zmian w porównaniu do wczesniejszego selecta a explain zwraca to samo co wyżej
Cytat(Mchl @ 3.08.2010, 10:53:16 ) *
P.S. ten kawałek
jakiś dziwny jest. Niby cztery razy to samo, ale pole *af raz jest tinyint, a raz text. Pole *c raz varchar(5) raz varchar(10). Gdyby nie to, to wyglądałoby na to, że te kolumny nadają się do znormalizowania i wydzielienia do innej tabeli.

może i tak tylko później miałem zamiar filtrowania po tych wartosciach, nic faktycznie będe musiał to rozbić na kilka tabel moze wtedy bedzie to jakoś działać
Mchl
O to dziwne. Bo nawet jeżeli nie skorzystałby z tego nowego indeksu, to powinien wziąć sobie przynajmniej Twój indeks `date`.

Tak nawiasem mówiąc, ta tabela ma jakiś klucz główny w ogóle? Wprost żaden nie jest zdeklarowany.
sv8
kiedyś miała ale ze względu na partycjonowanie ale prawdę mówiąc nie pełnił on żadnej funkcji a i partycjonowanie nie dawało rezultatów wiec bylem ciekaw czy wywalenie go coś zmieni i jak się okazało niewiele zmieniło
maly_swd
Kolega cos ma wspolnego z Merlinem, Securem, BlueWendo? Jesli tak, to proponuje to co masz rozbic na parenascie tabel: trip, rooms, price, city, region, country, departure.

Tym sposobem tabela z glownymi IDkami bedzie zajmowala 30-60MB i bedzie zapierniczala szybciej. Szukanie nie po np " EGIPT" a po ID_COUNTRY. I jak ktos wczesniej wspomnial Partycjonowanie
sv8
Tak merlin, tak tez zrobiłem podzieliłem to na mniejsze tabele.

maly_swd a mógłbyś podać na czym uruchamiałeś coś takiego, chodzi mi o liczby jak duza baza była jaki serwer i jak to działało
Fifi209
Jak dla mnie masz bardzo dużo nadmiarowych danych

pola: city, region, country etc. można wrzucić do oddzielnych tabel i łączyć joinami po id... smile.gif
Pilsener
Optymalizacja i tworzenie tabeli zgodnie ze sztuką to jedno, ale taką "kobyłę" i tak ja bym podzielił, aż się prosi zrobić każdy region w oddzielnej tabeli i przy jakieś szukajce wybór regionu dać obligatoryjnie, przy kilku milionach rekordów na zwykłym hostingu nie będzie szybko chodzić choćby całe php.pl optymalizowało guitar.gif
sv8
i dla tych trzech mam osobne tabele ale dla każdego pozostałego większego pola tworzenie słownika to chyba popadanie w przesadę winksmiley.jpg poszukam jakiegoś lepszego hostingu, dam więcej pamięci w configu i powinno być ok winksmiley.jpg

a tak z ciekawości jest jakiś MySQLowy sposób na automatyczne tworzenie słowników? ze ja je dodaje w formie tekstowej np Polska a serwer sam się tym zajmuje sam mi podmienia to na np 1, a jak nie ma tego w słowniku to sam dodaje ? triggery ?
prachwal
procedury
mysql nie ma triggerów instad off
wookieb
Triggery są od wersji 5.1
prachwal
dodałem magiczne sformowanie "instead of" - czyli trigger wykonujący insert zamiast normalnego insertu
w MSSQL-u wygląda to mniej więcej tak:
  1. CREATE TRIGGER tr_multiTest_io ON multitest instead of UPDATE AS
  2. BEGIN
  3. SELECT 'instead of trigger firing'
  4. DELETE multiTest
  5. FROM multiTest INNER JOIN deleted ON multiTest.keyVal = deleted.keyVAl
  6.  
  7. INSERT multiTest
  8. SELECT *
  9. FROM inserted
  10. END -- trigger def

czytaj chcesz wstawić coś do tabeli za pomocą dowolnej konstrukcji INSERT, a baza to przechwyci, trzerobi do innej postaci i doda dane zupełnie gdzie indziej
maly_swd
jak zrobisz to na tigerach to gwarantuje, ze sie nie wyrobisz z updatem w 24h:)

Merlin ma dobre xmle ale operatorzy roznie wpisuja city region country wiec nie zrobisz tego slownikowo, trzeba recznie robic grupowania itp.
Czasem jest Egipt, egipt itp.
W regionach jest masakra.

zycze powodzenia:)

wookieb
Cytat(maly_swd @ 9.08.2010, 12:31:58 ) *
jak zrobisz to na tigerach to gwarantuje, ze sie nie wyrobisz z updatem w 24h:)

Ponieważ?
maly_swd
xmle maja okolo 80gb
tripow jest okolo 40mln
i tyle samo sprawdzen
wookieb
Próbowałeś kiedyś zrobić masę insertów w transakcji? Uwierz, że na 100% dałyby radę w mniej niż 24h
mkozak
Takie pytanko - a próbowałeś puszczać to zapytanko na localhost-cie - na swoim kompie??

Poświęć chwilę, wrzuć to na dysk swojego kompa i sprawdź jak jest.
Zrobiłem taką tabelkę na swoim G wartym laptopie HP i wrzucam właśnie losowe dane.
Dobiłem już do 420 MB danych i twoje zapytanko śmiga "Pokaż rekordy 0 - 29 (1 039 wszystkich, Wykonanie zapytania trwało 0.0014 sekund(y)) "

... jakiś czas później ...

Dobiłem już do 2,5 GB - nadal nie mam tych 10 sec - raczej poniżej 1sec
maly_swd
Wookieb-> zobacz jak wyglada XML od Merlina i co jest potrzebne, a pozniej mozemy dyskutowac:).
Przy normalnych insertach to spokojnie w 1-3h sie da zrobic... wiec masz racje.
wookieb
Podaj adres do tego xml-a. Nie mam do tego dokumentacji.
maly_swd
niestety nie moge udostepniac tych XML, sa platne:(

i samo sprawdzenie miast regionow kraju, miejsca wylotu, obiektu, rodzaju zakwaterowania: przy robieniu updatu raz na 24h + do tego raz na 1h sa incrementale (czyli dane przyrostowe)... mialem wczesniej napisane to w sposob "tak jak powinno byc" i przy takiej ilosci danych niestety nie wyrabialo sie.

obecnie mam 40mln rekordow (kolega ma pewnie mniejsza ilosc XMLi do przetrawienia, ale warto pomyslec na przyszlosc).

pozdrawiam

ps. nie neguje Twojego rozwiazania - bo jest dobre... lecz nie w tym przypadku
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.