Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Najprostsze statystyki na www - zapisywane do pliku lub sql z informacją jaką drogę przebył odwiedzijący
Forum PHP.pl > Forum > PHP
BatGraf
Cześć smile.gif

Zależy mi na najprostszej informacji, gdzie ważne są tylko dwa punkty:

- ile razy każda z podstron była odwiedzana
- na jakie strony kolejno wchodził odwiedzający z danego ip czy w danej sesji - nie chodzi mi o informację o nim, a o jego "wędrówce" smile.gif po stronie

Chcę sobie zrobić takie prościutkie statystyki i przeglądać zsumowane w jakimś swoim panelu (wzorem joomli - tam jest podana statystyka ile razy, każda z podstron była wyświetlona.

Nie chcę korzystać ze stat24 czy innych tego typu rzeczy, bo potrzebuję tylko takich informacji. No może skąd przyszedł użytkownik, ale to gdzieś chyba mam.

Pomożecie ?smile.gif Może jest coś gotowego lub wystarczy mi informacja czego szukać. Nie proszę o gotowca - tylko o nakierowanie na temat smile.gif Będę bardzo wdzięczny
Wicepsik
Cytat(BatGraf @ 5.08.2010, 20:44:55 ) *
- ile razy każda z podstron była odwiedzana

Przy każdym odświeżeniu dodajesz do licznika +1
Cytat(BatGraf @ 5.08.2010, 20:44:55 ) *
- na jakie strony kolejno wchodził odwiedzający z danego ip czy w danej sesji - nie chodzi mi o informację o nim, a o jego "wędrówce" smile.gif po stronie

1. $_SERVER['HTTP_REFERER'];
BatGraf
Cytat(Wicepsik @ 5.08.2010, 21:05:24 ) *
Przy każdym odświeżeniu dodajesz do licznika +1

Nie, nie, tu własnie bez odświeżania, tylko wg sesji, czy ip, ale to juz pikuś, powinienem dac radę smile.gif

Cytat
  1. $_SERVER['HTTP_REFERER'];

No własnie o to mi chyba chodziło, tylko jak to zapisywać? np ip, zeby potem wczytać, ale w tym samym wierszu w txt, trzeba chyba jakos sumować kazde wejście na kolejną stronę?
Chyba juz blisko smile.gif
thomson89
Odwiedzanie podstron
1. W bazie danych, zrób tabelkę podstrony z polami, np. nazwa_podstrony, ile_wejsc
2. Dodaj każdą podstronę
3. Na wejściu na odpowiednią podstronę podnieś ile_wejsc o 1

Droga użytkownika
1. Sprawdzasz, czy w bazie nie ma już takiego ip. Jeżeli nie ma dodajesz je do tabelki ips.
2. Przy każdym odświeżeniu strony, sprawdzasz czy nie ma takiego IP w bazie. Jak jest, to do tabelki wejscia dodajesz wpis. Zamieszczasz tam np. id jego ip z tabelki ips, date, podstrone itp.

Oczywiście, należałoby zrobić zabezpieczenie odświeżania.

erix
Jasne, po IP, to będzie naprawdę miarodajne. Tylko co wtedy, jeśli pod jednym IP siedzi kilkaset osób, albo zostanie ono zmienione (pamiętajmy o ADSL i GPRS/UMTS)?

Proponowałbym wystartować sesję i śledzić odwiedziny wg SID-a. Chyba nie da się prościej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.