Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jeden select - dwie tabele
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
denis94
Witam.

Struktura mojej bazy jest następująca: tabela aktorzy w której są kolumny id oraz nazwaaktora, tabela inni w której są kolumny id oraz nazwa innego. Id aktora oraz inneego są takie same. Chciałbym aby w pętli wyswietlilo się tak: id(wspólne), nazwa aktora, nazwa innego

Z jednej tabeli wyświetlam wszystkie rekordy jednocześnie na stronie w taki sposób:

1. $db = connect();
  2. $zapytanie = "select * FROM aktorzy WHERE id > 0 ORDER BY ID DESC LIMIT 1000";
  3. $wynik = mysql_query($zapytanie, $db);
  4.  
  5. for ($i=0; $i<mysql_num_rows($wynik); $i++)
  6. {
  7. $wiersz = mysql_fetch_array($wynik);
  8. $idaktora = $wiersz['idaktora'];
  9. $nazwaaktora = stripslashes($wiersz['nazwaaktora']);
  10.  
  11.  
  12. echo "$idaktora - $nazwaaktora";
  13. }
  14.  

Mam problem aby w jednej pętli, w jednym select były odczytywane 2 tabele: aktorzy oraz inni. Nie chodzi mi o porównywanie tabel itd tylko wyświetlenie samych rekordów. Potrzebuję wyświetlić na stronie coś takiego:

1. echo "$idaktora - $nazwaaktora<br>$idinnego - $nazwainnego";

Szukałem już informacji na temat tego lecz nzlazłem tlyko jak porównać dwie tabele a nie wyświetlić rekordy. Proszę o pomoc.
wookieb
Cytat(denis94 @ 9.08.2010, 00:38:15 ) *
Struktura mojej bazy jest następująca: tabela aktorzy w której są kolumny id oraz nazwaaktora, tabela inni w której są kolumny id oraz nazwa innego.

Wielkie dzięki za opisywanie kolorów słowami...
Podaje się strukturę TABELI
  1. SHOW CREATE TABLE 'nazwa'

Rozwiązaniem na twoje bolączki jest JOIN i kurs mysql.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.