Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wideo live
Forum PHP.pl > Forum > PHP
wiiir
Witam.. potrzebuje jakiś wskazówek: mianowicie chce zamiescic na stronie obraz z kamery live. Jakies pomysly jak to ugrysc? Oczywiscie nie chodzi mi o portale stream czy cos tam, tylko chce miec przesyl przez wlasny serwer. Za jakis tutek badz przyklad skryptu i inne pomysly bede wdzięczny smile.gif
kipero
W PHP to raczej niewykonalne. Musisz postawić serwer przesyłający strumień i napisać(znaleźć) odtwarzacz do niego, np. we Flashu. Ogólnie Flash albo Java będą tutaj wskazane.
wiiir
No wlasnie tez mi sie tak wydaje.. aczkolwiek teraz popatrzylem na stronach gdzie sa rozniste kamerki internetowe i tam poprastu kamera nadpisuje caly czas jeden plik jgp a potem strona go ajaxem caly czas przerzuca smile.gif i jakos to dziala.. wiec nawet jak bede pobieral co 1 sec obraz powinny byc spoko.. transfer tez chyba bardzo duzy nie bedzie jak myslicie?
Danielcom
serwer shoutcast.
To jest kamerka podłączona do jakiegoś komputera przez USB, czy kamera IP ? Przy niektórych kamerkach jest dodawane oprogramowanie pozwalające (na pewni w przypadku podłączenia przez USB) na wyświetlanie obrazu z kamery przez przeglądarkę www
wiiir
zostałem poproszony o wykonanie serwisu z taka funkcjonajnoscia wiec najlepiej jezeli bylby to zdalny/niezalezy serwer,ze wstepnych danych moze okazac sie ze bedzie to spory portal a raczej system dla pewnych instytucji, co do typu kamer nie znam danych wiec jesli ktos potrafi pomoc w tym temacie bardzo prosze smile.gif

EDIT:

A co do przesylu strumieniowego czy serwer musi byc w miescu grupy kamer tj danej instytucji skad obraz zostanie wysłany do klienta www, czy moze byc to 1 serwer zrzeszajacy kilka instytucji gdzie jest po kilka kamer, oraz jak duzy musialby byc to serwer i lacze.
Mi się wydaję ze raczej to 1 rozwiazanie ale srednio sie znam smile.gif prosze o opinie smile.gif
Danielcom
Pytanie czy ma to być relacja na żywo, czy kamera ma robić zdjęcia co określony czas. Przy tym drugim sprawa jest trochę prostsza, bo jeśli kamerka pozwala na zapis obrazu na serwer, to faktycznie można odświeżać stronę po otrzymaniu obrazu z kamery. Natomiast relacja na żywo wymaga niestety serwera shoutcast, można coś takiego zrobić dość prosto (na upartego do winampa są specjalne wtyczki) ale przez samo PHP będzie to chyba raczej nie wykonalne.
wiiir
Czy ma byc to video w pelni live dowiem sie niedlugo od klienta. Jesli nie to sprawa bedzie rozwiazania.. natomiast jesli tak, to mam poki co problem haha.gif.. wiem ze przy samym php sie nie da .. ale w fleshu raczej tak.
Danielcom
Wystarczy poszukać trochę w sieci. Warunek, kamera podłączona do komputera z łączem internetowym
http://www.worldcam.pl/programy.html
wiiir
Juz wczesniej dotarlem do tej strony.. tylko tak jak pisalem.. kamery beda u klienta wiec instalowanie takiego programu zobowiazuje na zakup dodatkowego sprzetu ktory to bedzie obslugiwac bo watpie ze da sie to zrobic tymi programami gdzie bedzie stal jeden serwer do ktorego bedzie szedl obraz z 500 kamer bo tyle moze byc.... pisalem wczesniej ze nie bedzie to na moj uzytek domowy zeby sie zaświrować w necie winksmiley.jpg, wiec jesli dojdzie nawet do 100 kamer , obraz bedzie skierowany tylko do okreslonej grupy osob z odpowiednimi prawami, wiec mimo to bedzie jakies 200-300 wyswietlen jednoczesnie.. co oczywisice moze sie rozroznac nawet do 1000 wiec planujac taki protal nie moge sobie pozwolic na serwer zewnetrznej firmy ktora udestepniaja serwery stream gdzie sie placi za sloty to chyba jasne...

Cos widze ze nie bedzie innego wyjscia jak tylko zapisywac obraz do jpg i napisac cos we fleshu ktory bedzie ladnie ladowac obrazki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.