rozpocząłem naukę obsługi biblioteki GD i kilkanaście dni temu utworzyłem na podstawie różnych kursów etc. mechanizm zmniejszający dany obraz oraz dodający tekst w danym miejscu. Wszystko działało poprawnie, aż po kilku dniach postanowiłem dalej pokombinować nad biblioteką, w celu dokładniejszego poznania jej i tu pojawił się problem. Mechanizm w ogóle przestał działać. Sprawdzałem co mogłem zrobić źle, ale żadne rozwiązanie nie przychodziło mi do głowy, więc zasięgnąłem do artykułu opisującego ową bibliotekę i przekopiowywałem bezpośrednio polecenia:
następnie:
print_r(gd_info()); // wynik: Array ( [GD Version] => bundled (2.0.34 compatible) [FreeType Support] => 1 [FreeType Linkage] => with freetype [T1Lib Support] => 1 [GIF Read Support] => 1 [GIF Create Support] => 1 [JPG Support] => 1 [PNG Support] => 1 [WBMP Support] => 1 [XPM Support] => [XBM Support] => 1 [JIS-mapped Japanese Font Support] => )
mając już wiedzę o tym, że biblioteka GD jest na moim serwerze, przekopiowałem kod:
$wys = 200; //wysokość obrazka podana w px $szer = 200; //szerokość obrazka podana w px $ob = imagecreatetruecolor($szer, $wys); $bialy = imagecolorallocate($ob, 255, 255, 255); //podanie wartości koloru (r,g,b) $niebieski = imagecolorallocate($ob, 0, 0, 64); // to samo co linię wyżej tylko inne wartości//rysowanie obrazka imagefill($ob, 0, 0, $niebieski); imagestring($ob, 4, 50, 150, 'Test', $bialy);//wyświetlanie obrazka imagepng($ob); imagedestroy($ob); //porządki
i zamiast otrzymać kwadracik (http://wortal.php.pl/var/phppl/storage/images/media/images/bez_tytulu2/29525-1-pol-PL/bez_tytulu2_medium.png) nie otrzymałem nic - pusta strona :/
O co może chodzić? Analizuję te kody i informację o bibliotece GD i nie mogę się z tym problemem uporać. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
PS Korzystam z serwera CBA.pl, na którym podobno nie ma "ImageMagick", więc muszę ograniczyć się do "GD". Właściwie to zależy mi na niezbyt skomplikowanej edycji pojedynczych obrazów, więc i niższa wydajność mi nie przeszkadza.