Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: eksport MYSQL do EXCELA
Forum PHP.pl > Forum > PHP
wujeksz
hej, mam problem otoz zrobilem strone na ktorej uzupelnia sie dane, ktore sa wysylane do bazy danych i automatycznie zczytywane po tymi inputtextami. sortowane sa wedlug daty wprowadzenia. wszystko dziala ok.

teraz chcialbym zrobic aby wszystkie dane zapisac do pliku excela, klikajac na stronie internetowej w przycisk.

macie moze jakies skrypty do zastosowania? szukalem w interenecie sporo czasu, ale zaden mi nie dzialal. ciagle jakis problem.
korzystam z serwera home.pl.

phpMyAdmin - 2.9.2

Wersja klienta MySQL: 5.0.91

mam nadzieje ze pomozecie.
nospor
zrób z tego zwykłego csv - excel to łyka bez problemu i napisanie tego to też zaden problem.
wujeksz
mozesz podac kod? masz jakis przyklad
thek
Są 3 rozwiązania problemu:
1. Gotowe klasy do tworzenia plików Excela,
2. Pisanie samemu obsługi na podstawie specyfikacji plików Excela - najgorsze rozwiązanie
3. Export wyników do pliku csv i potem import w Excelu tego pliku - najprostsze rozwiązanie, choć w porównaniu do 1 z czasem trochę więcej czasu zabierające.

Osobiście zalecam 3 z prostej przyczyny - niekompatybilność plików Excel. Ten sam otwarty w starszej wersji może kompletnie inaczej wyglądać w nowszej. Już nieraz się sam z tego powodu wkurzałem.
nospor
przyklad na co? Wiesz co to plik csv, jaką ma strukturę? Jesli wiesz to bez problemu go wygenerujesz.
Pokaz chociaż jak zacząłeś smile.gif
thek
Co potrzebne d wersji 3?
Znajomość podstawowa obsługi bazy danych, obsługi plików i fputcsv smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.