mam problem za zapisywaniem polskich znaków. Wszystkie mozliwe opcje charsetów collation itd mam ustawione na utf8 ale ciągle mam problemy. Jak dodaję do kolumny typu varchar ciąg w rodzaju 'łóść' z linii komend to dostaję
mysql> INSERT INTO test2 VALUES ('łóść'); ERROR 1366 (HY000): Incorrect string value: '\x88\xA2\x98\x86' FOR COLUMN 'name' at row 1
a w tabeli nic się nie pojawia. Wszystko co się da mam ustawione na utf8:
mysql> STATUS -------------- C:\Program Files\MySQL\MySQL Server 5.1\bin\mysql.exe Ver 14.14 Distrib 5.1.49, FOR Win32 (ia32) Connection id: 25 Current DATABASE: kalkulator Current user: root@localhost SSL: NOT IN USE USING delimiter: ; Server version: 5.1.49-community MySQL Community Server (GPL) Protocol version: 10 Connection: localhost via TCP/IP Server characterset: utf8 Db characterset: utf8 Client characterset: utf8 Conn. characterset: utf8 TCP port: 3306 Uptime: 54 min 40 sec Threads: 1 Questions: 295 Slow queries: 0 Opens: 35 FLUSH TABLES: 1 Open TABLES: 7 Queries per second avg: 0.89 -------------- mysql> SHOW VARIABLES LIKE 'char%'; +--------------------------+---------------------------------------------------------+ | Variable_name | Value | +--------------------------+---------------------------------------------------------+ | character_set_client | utf8 | | character_set_connection | utf8 | | character_set_database | utf8 | | character_set_filesystem | BINARY | | character_set_results | utf8 | | character_set_server | utf8 | | character_set_system | utf8 | | character_sets_dir | C:\Program Files\MySQL\MySQL Server 5.1\share\charsets\ | +--------------------------+---------------------------------------------------------+ 8 rows IN SET (0.00 sec)
pliki w php mam kodowane w utf-8 bez bom.
Z poziomu skryptu w php rekord da sie dodać do bazy, ale przeglądając ją czy to line command clientem czy query browserem widać same krzaki, natomiast w samym php rekordy odczytują się poprawnie, jeżeli polskie litery sa wprowadzane z poziomu kodu. Jeżeli pochodzą z metody get lub post wprowadzone przez użytkownika, to widać krzaki.
Co mam z tym ścierwem zrobić? Bo juz naprawdę kończa mi się pomysły i siły do tego wszystkiego