Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przekazywanie zmiennych między krokami
Forum PHP.pl > Forum > PHP
piotr485
Witam. Tworzę dodawanie ogłoszenia w krokach.

W pierwszym kroku mam formularz np.

1. <form action="" method="POST">
  2. <input type="text" name="tresc">
  3. <input type="submit" name="dalej1">
  4.  
  5. if(isset($_REQUEST['dalej1'])) {
  6.  
  7. $tresc = $_POST['tresc'];
  8. <input type="hidden" value="'.$tresc.'">
  9.  
  10.  
  11. }
  12.  
  13. Kod pisany jako wzor.
  14. Tak mniej więcej po krótce teraz to robię i przekazuję zmienne za pomocą ukrytych pół formularza, ale wydaje mi się to mało profesjonalne i czy znacie jakiś inny sposób na przekazywanie tych pól będąc ciągle pod jednym adresem url ?
  15.  
  16. Z góry dzieki
  17.  
  18.  
  19.  
  20.  
  21.  
Crozin
1. Dlaczego URL jest ciągle ten sam? Przecież kolejne kroki formularza to inne zasoby, więc powinna być możliwość ich identyfikacji.
2. Dane z każdego kroku zapisuj sobie w sesji.
Pilsener
Cytat
przekazuję zmienne za pomocą ukrytych pół formularza, ale wydaje mi się to mało profesjonalne
- czemu? Ten sposób jest sprawdzony i powszechnie stosowany by rozbijać formularz na drobne, ma jeszcze tą zaletę, że jest prosty. Wstępną walidację każdego etapu możesz robic ajaxem a ostatni krok normalnie zwalidować całą tablicę POST, obsługę tego wygodnie zrobić jednym kontrolerem i rozbić na poszczególne metody lub akcje np. switchem, nie trzeba przekazywać tego w URL bo i tak wysyłamy za każdym razem POST, więc po tym możemy to identyfikować.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.