Cytat(smentek @ 19.09.2010, 18:07:13 )

A jakie to ma przełożenie na wydajność czy na zużycie zasobów systemu? Czy piszemy soft na mikrokontroler dla pralki czy lodówki czy innego urządzenia o bardzo ograniczonych zasobach?
wydawalo mi sie ze przelozenie na zuzycie zasobow systemu nie wymaga tutaj mechaniki kwantowej

pamiec na indeks pola(a moze nie) i wartosci pola sa 8/4=2krotnie mniejsze. A tak bardziej serio to jak wspomnialem wyzej oraz jak wspomnial kolega ktory zadal pytanie, spodziewana ilosc rekordow moze przykroczyc 10^7 w przeciagu pol roku, wiec mysle ze jak mozna cos bezbolesnie zmniejszyc to dlaczego nie ?
inna sprawa, ze tak na dobra sprawe to to nie jest jakos specjalnie wazne czy wybierzesz stamp czy datetime, ale skoro juz mialem rzucic przykladem to wybralem ten bardziej odpowiedni moim zdaniem do takiej struktury, w sumie to mam naprawde w dupie ktorego bedziesz uzywal

Co jest bardziej czytelne? '2010-01-10 01:01:01' czy 1263081661?
jeszcze mniej czytelne byloby jakbys to w lolcode zapisal, ale o ile mi wiadomo kazdy klient(mowimy o MySQL), wlacznie z konsola, wyswietla date w formacie sformatowanym, wiec nie wiem o czym mowisz

Czy zyski z 4 bajtów zamiast 8 bajtów będą w ogóle zauważalne
jak wspomnialem 8/4 = 2

mysle ze jesli cos jest dwukrotnie mniejsze to mozna to zauwazyc

[...] a jeżeli tak to czy wynagrodzą nam koszty związane z faktem, że przechowujemy dane w mniej czytelnej postaci w związku z tym[...]
jak wspomnialem wyzej, moze mowimy o innym silniku bazodanowym, nie wiem co robi postgres i nie chce mi sie sprawdzac

Co gorsza timestamp jest uzależnione od strefy czasowej ustawionej na serwerze. Ewentualne błędy podczas konfiguracji serwera będą miały wpływ na nieprawidłowe działanie naszej aplikacji..
ewentualne bledy w konfiguracji daty na serwerze zawsze beda mialy wplyw na aplikacje