ile czasu v2 ;D
zacznę od tego o co chodzi, jak wiadomo pracujemy za pieniądze ...czas to pieniądz, nasz czas jest przeliczany na $$ wedle naszych przewidywan jeśli popełnimy błąd w odpowiedzi na pytanie „ile czasu ci to zajmie” pozostaje nam tylko zacisnąć zęby i pracować dodatkowe godziny których nie przewidzieliśmy...jeśli pracujemy na zlecenie to po prostu mniej zarobimy w danym miesiącu sad.gif..a jeśli w firmie to mamy po premi +opr+2xroboty na nas.mies....a jeśli powiemy przewidywany czas x2 (dla naszego zabezpieczenia) to mamy dwa razy opr:) ze to jest nie możliwe i wolą wynająć/zatrudnić kogoś innego i tu zaczyna się dyskusja...a czy ktoś inny dolicza poprawki/pozycjonowanie do ceny,czy inni robią z w3c,czy inni sprawdza czy to dziana na innych przeglądarkach ect..
ja wiem że nie da się 'przejasnowidzić' w ile się to zrobi i by komp się nie zje.i ect..ale przychodzi dyrektor i trzeba mu określić widełki
tym razem na konkrecie - nie ja robiłem, 1 lepszy przykład z googla
http://www.multipart.pl/mała strona wiec niema co dużo pisać...
7 działów. zakładamy że grafikę dostajemy sukcesywnie co dzień kolejny dział
proszę o wasze przewidywania na zasadzie waszych podejść..bo wiadomo nie wszyscy robią w zend,smartach,krótkie linki ect.
tylko nie piszcie typu ze całość w tinym wiec 10 godzin zrobicie wszytko:)..zakładamy max automatyki i ze klient ma jak najmniej guzików:) ze nie możne sobie pogrubiać/zmieniać koloru tam gdzie nie powinno tego być chociaż to się tyczy tylko do katalogu bo reszta to wiadomo ze tinym...
jak dla mnie to:
start postawienie zenda+smarty-2h
pocięcie layautu-top-stopka-tlo-menu-3h
pocięcie kontentów+uzupełnienie dostarczonymi tekstami
-główna-3h
-ofirmie-2h
-oferta-5h
-promocje-4h
-pomoc-techniczna-2h
-kontakt-1h
-zapytanie-3h
+bazy danych+1h
+cms-logowanie-edytowalne wszytki fotki-tez w tynim,teksty nie bedace layautem, zmiana kolejnosci,dodawanie nowych produktów-16h
+zabezpieczenie-4h
+wgranie na serwer+zabawa bo cos jest inaczej-8h(3h sam przesył 100MB-wiadome tysiace plików+mam łącze 1mb)
+poprawa pod w3c-3h
+przeglądarki test i poprawa=ie6,ie7,ie8,opera,firefox,chroma,safari=4h
+późniejsze pozycjonowanie dodanie/zmiana altów,meta tagów,hederów,tekstów według wskazówek pozycjonera 5h
+udział w 2 spotkaniach z dojazdem=8h
+dokumentacja-1h
+kilka pomyłek grafika podsyła 2 raz to samo-1h
+klient widzi ze coś jeszcze chce dodać/zmienić/drobnostka-5h
około 8dni roboczych
a ty?