Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: test skryptu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Ruio
Mam pytanie. Jakim narzędziem sprawdzać szybkość skryptu (ile mozna pisać microtime na początku i na końcu haha.gif )? I pytanie nr. 2 mam taki oto kod:

1. $production[1] = (($this -> last_update() * ($this -> production_data[1] / 3600)) * $this -> production_speed);
  2. $production[2] = (($this -> last_update() * ($this -> production_data[2] / 3600)) * $this -> production_speed);
  3. $production[3] = (($this -> last_update() * ($this -> production_data[3] / 3600)) * $this -> production_speed);
  4. $production[4] = (($this -> last_update() * ($this -> production_data[4] / 3600)) * $this -> production_speed);
  5. $production[20] = (($this -> last_update() * ($this -> production_data[20] / 3600)) * $this -> production_speed);
  6. $production[312] = (($this -> last_update() * ($this -> production_data[312] / 3600)) * $this -> production_speed);

Lepiej jest go zapisać tak jak zrobiłem to ja w przykładzie 1 czy też użyć pętli foreach ? e.g.

1. $a = array(1,2,3,4,20,312);
  2.  
  3. foreach($a as $id){
  4. $production[$id] = (($this -> last_update() * ($this -> production_data[$id] / 3600)) * $this -> production_speed)
  5. }
  6.  
andycole
Tych linijek tylko 6 jest? Bo z każdą dodatkową linijką rośnie przewaga rozwiązania 2 smile.gif

Lepiej dla oka programisty? tongue.gif Jeżeli tak to v2.
Szybciej? MINIMALNIE szybsza v1 wg mnie, ale powinieneś zrobić jakiś benchmark.
Ruio
lepiej miałem na mysli szybciej, bo co do 2 wersji to wiadomo że lepiej wygląda i jest czytelniejsza smile.gif Ktoś wtrąci jeszcze swoje trzy grosze?
andycole
Zrób sobie test obydwu rozwiązań:

1. $clock = microtime();
  2. for($i=0; $i<100000; $i++){
  3. //TESTOWANE WYRAZENIA
  4. }
  5. echo microtime()-$clock;
Ruio
Wersja z foreach ~ 4.98ms

wersja nr.1 ~ 4.81ms

Także różnica niewielka smile.gif
andycole
Jeżeli kod ten nie będzie wykonywany pod ogromnym obciążeniem to wybrałbym wersję z foreach smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.