Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapytanie - pogrupowane według godziny.
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
srob
Witam.

Mam problem z sformułowaniem zapytania. Chodzi mi oto aby zapytanie pogrupowało wynik według godziny bez minut np (8,9,10...) i wypisało ile jest wpisów z danej godziny, format czasu w bazie mam w takiej postaci hh:mm:ss. Szukałem w google ale nic nie znalazłem co by mi podpowiedziało.

Pozdrawiam
Zigi
Wyskrobałem takie zapytanie:
  1. SELECT SUBSTRING(`created`, 12, 2) AS test, count(id) FROM `zdarzenia` GROUP BY test

Musisz tylko w SUBSTRING zmienić drugi parametr na 0, bo ja mam daty zapisane jako dzień i godzina i powinno już być dobrze.
srob
Dzięki za podpowiedz ale nie działa prawidłowo.
Moje zapytanie:

1. SELECT SUBSTRING(`godzina`, 12,0) AS DATA, count(godzina) FROM `log` GROUP BY godzina

wynik jest rozbity na godziny z minutami. A chciałem by pokazał wynik z pełnej godziny i nie brał pod uwagę minut tylko godziny.
kefirek
  1. SELECT COUNT(godzina) AS godzina FROM (
  2. SELECT SUBSTRING(DATA, 1, 2) AS godzina
  3. FROM test ) AS tab GROUP BY godzina
Zigi
Napisałem żebyś zmienił wartość drugiego parametru na 0 a nie trzeciego. Przez 0 w ostatnim parametrze zwracany jest pusty ciąg. Polecam zapoznanie się z funkcją SUBSTRING
  1. http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/string-functions.html#function_substring
. Dlaczego grupowanie robisz po kolumnie godzina, a nie po DATA przez analogie z zapytaniem podanym przeze mnie?

Teraz przeczytałem, że SUBSTRING liczy od 1 pozycje więc należy wstawić 1 a nie 0 żeby zwracał od pierwszego znaku.
srob
Może zle napisałem co chce osiągnąć.
Mam tabele gdzie są zapisane logi (czyli "adres, data, godzina"). I chce zapytaniem wyciągnąć coś takiego:

data | godzina | ilość
09-10 | 8 | 24
09-10 | 9 | 10
------ || -------

żeby zapytanie grupowało wszystkie odwiedziny do danego dnia i godziny.
Myślę że teraz dobrze opisałem:)
erix
  1. GROUP BY DATA, godzina

?
srob
nie działa, błąd skryptu.

udało mi się sklecić takie zapytanie które daje pożądany efekt, coś takiego:

1. SELECT COUNT(godzina) AS ilosc, DATA, godzina FROM (
  2. SELECT DATA, SUBSTRING(godzina, 1, 2) AS godzina
  3. FROM log WHERE DATA ='2010-10-10') AS godzina GROUP BY godzina

tylko chciał bym by zapytanie generowało wynik dla wszystkich dni a nie tylko dla daty którą podam w zapytaniu.

Udało mi się. Zapytanie wygląda tak:

1. SELECT COUNT(godzina) AS ilosc, DATA, godzina FROM (
  2. SELECT DATA, SUBSTRING(godzina, 1, 2) AS godzina
  3. FROM log ) AS godzina WHERE DATA >'2000-01-01' GROUP BY DATA,godzina

Dzięki wszystkim za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.