Oczywiście różne formularze, ekrany, działy wymagają różnych poziomów uprawnień.
Tyle tytułem wstępu. Niestety, chyba przeoczyłem stosowny wykład

Stąd moje pytanie brzmi tak: Jak to zmontować?
Moim pierwszym pomysłem było stworzenie łańcuchu (stringa) gdzie każda kolejna pozycja byłaby kolejnym działem, a jej wartość - poziomem uprawnienia np.
pozycja 1 - produkty;
pozycja 2 - kategorie
a np.
1 -odczyt
2 -zapis
3 -edycja itd.
Więc zapis '1 3' oznaczałyby uprawnienie do odczytu z produktów oraz edycji w kategoriach. Powstaje coś w postaci CHMOD, tylko z większą ilością uprawnień.
W ten sposób jednak dosyć trudno utworzyć sumowanie atrybutów (np. mogę odczytywać i zapisywać).
Nie bardzo wiem również, jak testować na podstronie, czy dana osoba ma do tego uprawnienie, czy też nie, tym bardziej, że musi to być w miarę prosta funkcja, gdyż na jednej podstronie może być konieczne wielokrotne jej wywoływanie (choćby testowanie, czy wyświetlić dany link, czy nie).
Kolejny problem = choć wiem, jak stworzyć grupę użytkowników, oraz nadawać jej uprawnienia, to jednak nie mam pomysłu, jak przydzielić jednego użytkownika do kilku grup, a następnie sumować ich uprawnienia (a często może to być przydatne).
Myślę, że jest to dosyć ciekawy temat do rozważań. Więc czy macie jakieś metody lub choćby pomysły?