Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problemy z wyświetlaniem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dragon7
Za każdym razem przy odczytywaniu z sql pomija pierwszy wpis. Dlaczego?? Kod:

1. $conn = mysql_connect('localhost',login,haslo);
  2. mysql_select_db("liceum");
  3. $zapytanie = "SELECT * FROM plan WHERE szkola = 'l' ORDER BY id ASC;" ;
  4. $wynik = mysql_query($zapytanie);
  5. $wpis = mysql_fetch_assoc($wynik);
  6. $klasa=$wpis['klasa'];
  7. echo "<table width='555' border='1' cellspacing='0' cellpadding='0'><tr><td colspan='5'><span class='temat'>".$klasa."</span></td></tr><tr>";
  8. $licznik = 0;
  9. while($wpis = mysql_fetch_assoc($wynik)) {
  10. $licznik++;
  11. $klasa=$wpis['klasa'];
  12. $dzien=$wpis['dzien'];
  13. $a=$wpis['a'];
  14. $b=$wpis['b'];
  15. $c=$wpis['c'];
  16. $d=$wpis['d'];
  17. $e=$wpis['e'];
  18. $f=$wpis['f'];
  19. $g=$wpis['g'];
  20. $h=$wpis['h'];
  21. echo "<td width='111'><span class='temat'>".$dzien."</span><br />".$a."<br />".$b."<br />".$c."<br />".$d."<br />".$e."<br />".$f."<br />".$g."<br />".$h."<br /></td>";
  22. if($licznik%5 == 0) {
  23. echo "</tr></table><table width='555' border='1' cellspacing='0' cellpadding='0'><tr><td colspan='5'><span class='temat'>".$klasa."</span></td></tr>";
  24. }}
  25. mysql_close($conn);
nospor
Ponieważ przed pętlą masz:
$wpis = mysql_fetch_assoc($wynik);
I to jest ten Twoj zaginiony wpis smile.gif
dragon7
wstawiłem, bo musiałem wyciągnąć zmienną klasa, jak usunę, to przestanie się wyświetlać ta przed while, jak w inny sposób ją pobraćquestionmark.gif
nospor
Tak to jest jak się miesza logikę aplikacji z wyświetlaniem. Najpierw powinno być jedno a potem drugie smile.gif
Pobierz najpierw wszystkie rekordy do tablicy, przy okazji weź sobie jeszcze na boku zapamietaj pierwszy rekord (ten który chcesz), a dopiero potem zacznij wyświetlać na podstawie danych, które zbierzesz.
dragon7
tylko, że ja jestem tak bardzo początkujący w php, że nie mam pojęcia jak to zrobić, korzystam ze stworzonych kodów przez kogoś i przerabiam pod swoje potrzeby, znam tylko podstawy tongue.gif i jak pobiorę najpierw do tablicy, to potem nie wiem np jaki warunek mam wpisać przy while smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.