Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pomoc - PHP + MySQL
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Urti
Witam.
Mój problem wygląda następująco.
Najpierw opisze co miałem zamiar zrobić potem co zrobiłem następnie co mi nie wyszło następnie z czym nie daje sobie rady.

Więc tak zaczynam, Miałem zamiar zrobić na stronie coś w stylu by ramka logowania była na każdej stronie/zakładce wiadomo by ktoś mógł się zalogować/zarejestrować w każdej chwili tak np. jak na forum. Na stronie głównej oprócz wszystkich wiadomości na dole miała widnieć galeria użytkowników tzn. np 6 nowych zdjęć dodanych przez użytkowników i by po rejestracji następnie zalogowaniu mogli dodawać swoje zdjęcia oczywiście by one się ukazywały na dole w galerii i oczywiście odnośnik do ogólnej galerii. No i tak to miało pierwotnie wyglądać.

Wziąłem się do roboty na początku wziąłem do łapy książkę PHP i MySQL, odszukałem skrypty opisujące jak zrobić logowanie i rejestracje na stronie.
Zrobiłem Logowanie i Rejestracje ładnie wszystko działało tak jak w książce było naprawiłem błąd bo był jeden i logowało rejestrowało ładnie wszystko potem zacząłem dopasowywać to pod stronę (pod wygląd), przy wejściu na stronę pojawia się strona główna z okienkiem logowania wiec kurde fajnie no i tu się zaczęło jak ustawiłem by okienko logowania było też na innej stronie to po zalogowaniu i przejściu na tę stronę mnie tak jak by wylogowywało bo sie pojawiała na nowo ramka z loginem i hasłem . Więc pod stronę podstawiłem skrypt taki który miał pokazywać tylko napisem (Nie jestes zalogowany zaloguj sie lub zarejestruj) lub pokazywal twoje dane jak się zalogowałeś kurde trudno może być pomyślałem no to śmigają 2 zakładki następna podałem to samo co na wcześniejszej tylko wywalilem nagłówek html (Pobierał wygląd strony głownej) by pokazywało tylko czy jesteś zarejestrowany no i działa tak po paru przejściach po zakładkach patrze kurde wywala mi strone w stronie tzn. Chrome w pamieci wbijał sobie ze tamta strona ma zdeklarowane graficznie wygląd strony głownej a to co ja wpisałem nie ma a wywala w miejscu gdzie ramka napis miał być i na tym usiadłem z opadniętymi rekoma.

Nie wiem już nawet jak sie zabrać za galerie taką szukałem gotowych skryptów to albo nie dzialaja albo nie maja rejestracji i logowania juz nawet sobie pomyślałem kij z tym logowanie byle by byl dostęp do galerii z rejestracja i logowaniem i jakoś wicągnać z tamtych skryptów to by pokazywało jakieś dodane zdjęcia na głównej no i mozna by było do galerii sie zarejestrować.

Nie wiem czy ktoś mi pomoże, nawet jeśli ktoś ma skrypt galerii z logowaniem to bym był bardzo wdzięczny bo sam nie napisze takiego MySQL nie znam na tyle by to zrobić.
Facet od infy mi powiedział z tym logowaniem by zrobić stronę w ramkach.. Wole nie Ramki nigdy nie były moja dobrą stroną i zawsze mi coś się na końcu rozwalało i jakoś nie jestem za ramkami może to źle ale nic nie poradzę.
Przepraszam:
Za błędy bo pisząc ten post mi ręce opadły.
Jeśli to nie ten dział jestem nowy i starałem sie przeczytać i poszukać gdzie to umieścić mam nadzieje że to dobre miejsce.
Mostrom
Takich rzeczy się nie robi w ramkach, tylko w divach, masz głupiego pana. Jeśli możesz tak zrobić to skrypt logowania napisz i zapisz jako osobny plik, a potem go includuj, oczywiście z odpowiednim warunkiem - nie jest się zalogowanym.
Jeśli nie możesz to nie wiem, bo nigdy nie robiłem nic w ramkach haha.gif
  1.  
  2. function Login($komunikat=""){
  3. echo "<form action='/index.php' method=post>
  4. <span style='font-size:11px;'>Login:</span> <input type='text' name='login' style='width:70px; height: 20px; font-size:10;'>
  5. <span style='font-size:11px;'>Hasło:</span> <input type='password' name='haslo' style='width:70px; height: 20px; font-size:10;'>
  6. <input type='submit' value='Zaloguj!' style='width:65px; height: 23px; font-size:11;></br>";
  7. echo "<span style='font-size:9px;'>$komunikat</span>";
  8. echo " <span style='font-size:9px;'>Nie masz konta? <a href='/index.php?go=register'>Stwórz je!</a></span>";
  9. }
  10.  
  11. if ($_SESSION["zalogowany"]!=1;){
  12. if(!empty($_POST["login"]) && !empty($_POST["haslo"])){
  13.  
  14. $login=$_POST["login"];
  15. $password=$_POST["haslo"];
  16. if(mysql_num_rows(mysql_query("SELECT * FROM `users` WHERE `user_login` = '".$login."' AND user_haslo = '".$password."'"))){
  17. $_SESSION["zalogowany"]=1;
  18. echo "Zalogowano - <a>Wyloguj</a>";
  19. }
  20. else {
  21. Login("Podano złe dane!");
  22. }
  23. }
  24. else {
  25. Login();
  26. }

Niedawno koledzy powiedzieli, że nie jest ten skrypt taki zły ;]
A co do obrazków to nie wiem jak ci pomóc, bo nie rozumiem problemu. Bardzej się rozwinąłeś z problemem logowania.

EDIT jak musisz w ramkach to zamiast bezpośrednio w divie, umieść ten skrypt w <frame>, a potem includuj tego diva, będzie prościej jak to ma się znajdywać na kilku podstronach. Poczytaj se o tym
Urti
Miałem wszystko na divach itp smile.gif
I dalej mam dzięki za skrypt ale sie nie przydał tongue.gif
W końcu jeszcze posiedziałem cierpliwości brakło ale dałem rade usiadłem przemyślałem kilka opcji jak to może wyglądać po zmieniałem i wszystko aktualnie dziala tak jak powinno exclamation.gif

Wielka prośba czy ktoś ma skrypt galerii w którym użytkownicy mogą dodawać swoje zdjęcia i podpisywać? (w stylu Nk)
I jak by sie udało to jakiś skrypt by pokzywal 6 niedawno dodanych zdjęć .

Pozdrawiam czekam na odp smile.gif)
gigzorr
php upload file +Comments szukaj na google pod tym haslem albo poprostu upload file skrypt z jednym inputem wpisujesz nazwe , a wyswietlanie to poprostu select z limitem 6 order by desc lub asc i masz 6 ostatnio dodanych.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.