Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ukrywanie elementu na stronie
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Dartam
Witam!

Szukam jakiegoś sposobu na ukrycie pewnego elementu na stronie, tak aby został wyświetlany dopiero w momencie, gdy osoba odwiedzająca stronę kliknie na dany link. Głównie chodzi oto, aby ten element nie opóźniał wczytywania się strony dla osób, które tego elementu nie potrzebują. Dla sprostowania tym elementem jest ShoutBox na forum phpBB by przemo. I dobrze by było, aby element ten pojawiał się w tle, bez przeładowywania strony.

Proszę o pomoc, z góry dzięki.
Pozdrawiam Dartam.

smile.gif
Wicepsik
Użyj ajaxa
Dartam
Cytat(Wicepsik @ 22.10.2010, 23:45:06 ) *
Użyj ajaxa

A mógłbyś mi powiedzieć jak konkretniej? biggrin.gif
CuteOne
google nie boli smile.gif
Dartam
Cytat(CuteOne @ 23.10.2010, 03:58:42 ) *

Nie działa, ponieważ wczytuje ukryty tekst w nierozwiniętym elemencie. A ja chciałbym, żeby zaczęło to wczytywać dopiero gdy kliknę na link.
fander
aby go nie buło widać to java script:

document.getElementById('shoutbox').style.display = "none" // chowa

aby wyświetlić:

document.getElementById('shoutbox').style.display = "block" // pokazuje

A jak chcesz uzyskać efekt jak w poprzednim poście to musisz użyć aJaxa

Jeśli znasz PHPBB by Przemo bardzo dobrze tak że potrafisz do niego napisać moduł, to nie będziesz miał z tym najmniejszego problemu. Ja go nei znam ale dla mnie sprawa wyglądała by następująco:
1) Tworzysz swój moduł ( ajaxShoutboox ) w którym będziesz pobierał elementy z tablicy shoutbox, i generował widok
2) Tworzysz funkcję JavaScript z zapytaniem ajaxa do twojego shoutboxa, które pobierze ci widok shotboxa
3) Tworzysz funkcję JavaScript która usuwa lub dodaje element shouboxa
Dartam
fander, a mógłbyś mi powiedzieć jak to mam zastosować? A co do ajaxu to nie jest on konieczny.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.