Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z zapytaniem (count)
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
fesseme
Witam mam problem z zapytaniem, najłatwiej będzie mi pokazać przez przykład
tabela wygląda następująco (wygląd tabeli został uproszczony dla przykładu)
nazwisko
kwota
data

teraz wynik jak chciałbym otrzymać
nazwisko, kwota_minimalna_dla_danego_dnia, ilosc_wynikow_dla_kwoty_minmalnej_dla_tego_dnia, dzien

omówienie wyniku:
pan Kowalski przyjmuje wpłaty w danym dniu a ja chciałbym wiedzieć jaka jest minimalna wpłata i ile było wpłat o tej kwocie tego dnia,
tylko jest jeden haczyk chciałbym mieć możliwość uzyskania wyników dla wszystkich pracowników i z pewnego okresu

i właśnie tutaj mam problem w jaki sposób użyć funkcji count by dostać właśnie takie zestawienie że dzisiaj
pan Kowalski otrzymał wpłatę minimalną w wysokości 50zł i było ich 15 a wczoraj było to 30 zł i było ich 60.

Prawdopodobnie jest to błahostka, a ja jej nie widzę sciana.gif . Mam również nadzieję że udało mi się opisać mój problem dość szczegółowo, z góry dziękuję za pomysły smile.gif

#luq
Najpierw robisz zapytanie które zwróci Ci coś takiego:

Kod
naz |  kw. min  |dzien

foo |     50     | 2010-01-01
foo |     30     | 2010-02-01
foo |     30     | 2010-02-01

i to jest Twoje podzapytanie które wykorzystujesz jako tabelkę w zapytani głównym,
Powodzenia.
fesseme
Udało mi się uzyskać efekt, który chciałem, bardzo dziękuję za pomoc, ale apetyt rośnie wraz z jedzeniem smile.gif
Zapytanie które wykorzystałem wygląda mniej więcej tak
  1. SELECT nazwisko, dzien, min(kwota), count(kwota)
  2. FROM wplaty
  3. GROUP BY nazwisko, dzien, kwota

jednak jak chciałbym to trochę rozszerzyć o to by dostać przy okazji max(kwote) to już się pojawia problem sad.gif bo tego nie zgrupuje
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.