Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zielony!!!pomocy!!1
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
eS...
[color=blue][/color]witam
jestem zielony z msql.
powiedzcie mi
w czym mam robic baze [notatnik, phpmyadmin (jeśli tak to jak)]
ponieważ przeczytałem z 20 kursów i nie wiem o co BE sad.gif :cry: :?: :?: [/b]
itsme
poszukaj phpMyAdmin - skrypty php do obslugi mySQL
poszukaj mysqlFRONT - aplikacja pod WinShita do obslugi mySQL ja znalazlem ja na www.home.pl szukaj a znajdziesz

o notatniku zapomnij, chyba ze napiszesz tam zapytanie tworzace cala baze i wyslesz je skryptem php
mysql_query($zapytanie_ktore_tworzy_tabele); - tylko nie zapomnij o
mysql_connect ("localhost", "login", "haselko");
mysql_select_db("nazwa_Twojej_bazy");
[fisher]
W sieci jest sporo kursow nt. MySQL
m.in ten ponizej
http://webcity.pl/kursy.php?k=mysql

Poza tym polecam skombinowac phpMyadmina i nie lamentowac tylko wziasc sie za niego. To jest przeciez proste i mozna sie przy okazji nauczyc, bo przeciez phpMyadmin pokazuje kwerendy SQL ktorych uzyl do wykonania danego dzialania
eS...
no tak mam swoją pierwszą baze danych
adresy e-mail
id
ksywka
adres e-mail
no i co teraz z tym sobie moge zrobić??
jak to uzyc na stronce??
itsme
Kod
$polaczenie=mysql_connect ("localhost", "login", "haslo");

mysql_select_db("Nazwa_Twojej_bazy");

$pytanie="Select * From nazwa_tabeli_gdzie_trzymasz_dane ORDER BY nick";
* - oznacza ze sciagasz wszystkie dane z calej tabeli, jezeli chcesz tylko wybrane pola to piszesz zamiast * np. id, email, nick;
ORDER BY NICK - oznacza poukladanie danych w kolejnosci wg. pola nick
Kod
$i=1;

$wynik=mysql_query($pytanie);

echo"<Table><TR><TD>LP</TD><TD>NICK</TD><TD>Email</TD></TTR>";

while($user= mysql_fetch_object($wynik))

{

echo "<TR><TD>$i</TD><TD>$user->nick</TD><TD><a href="mailto:$user->nick?subject=temat_emaila">$user->nick</a></TD></TR>";

$i++;

}

echo "</TABLE>

$i - kolejny nr LP
$wynik=mysql_query($pytanie); - wyslanie zapytania do mySQL i zapisanie go w zmiennej $wynik
while($user= mysql_fetch_object($wynik)) - poczatek petli, ktora bedzie sie wykonywac tak dlugo az wyczerpia sie dane w zmiennej wynik; mysql_fetch_object - funkcja ta przypisuje zmiennej $user "obrobiony" wynik zapytania w postaci obiektowej tzn. ze masz zmienna $user i wsztskie dane wyciagasz z niej za pomoca takiego wyrazenia $user->NAZWA KOLUMNY W TABELI np. nick [$user->nick;]
reszty sie juz domyslisz
Ja tak mam u siebie
[fisher]
Cytat
no tak mam swoją pierwszą baze danych
adresy e-mail
id
ksywka
adres e-mail
no i co teraz z tym sobie moge zrobić??
jak to uzyc na stronce??

widze ze Kolega wyjatkowo nie ma ochoty czytac jakiegokolwiek najprosztszego chociazby kursu, nie mowiac juz o manualu

gdyby przeczytal to by takie prostych rzeczy nie pytal laugh.gif
itsme
wiem ale rano mialem ochote pomoc smile.gif
ale ogolnie zalecam szukaj na forum oraz inne portale gdzie bardzo czytelne kursy
[fisher]
najwieksza umiejetnosc ktora moze nabyc czlowiek to umiejetnosc umiejetnego szukania ;-)

nie mozna przyzwyczajac "mlodziakow" i serwowac im wszystko cacy na talerzu, a raczej odpowiednio ukierunkowac na dobra droge

w przypadku powodzenia takiego dzialania wyjdzie to zdecydowanie na korzysc naszego potencjalnego ucznia...no i oczywiscie bedzie to korzysc dla nauczyciela, gdyz nie bedzie zalewany w przyszlosci masa niepotrzebnych pytan

wystepuja oczywiscie wyjatki od reguly, ale o tym moze w kolejnym odcinku ;-)

pozdrawiam forumowiczow !
eS...
dzięki za wszystko, ale niestety wyskakuje mi błąd w lini 14 sad.gif
nie wiem co jest grane
a tak po zatym to mysle ze to forum właśnie po to jest zeby pomagać słabszym biggrin.gif
itsme
podaj jaki blad i pokaz co masz w 14 linii lacznie z 13 i 12
eS...
12.$i++;
13.}
14.echo "</TABLE>
to jest w tych liniach jak byś mugł ze mną na gg mój numer to 2792323
itsme
echo "</TABLE>";
eS...
pliz na gg kontakt #2792323
itsme
nie ma mam GG bo nie
ale znajdziesz mnie na ircu #koszalin nick It`s_me
[fisher]
Cytat
a tak po zatym to mysle ze to forum właśnie po to jest zeby pomagać słabszym biggrin.gif

slabszym tak, ale leniwym i niezdarnym NIE

zalozmy ze dostaniesz kompletna odpowiedz rozwiazujaca twoj problem w 100% to zaloze sie ze jak w przyszlosci spotkasz sie z nawet latwiejszym zagadnieniem to i tak pierwsze co zrobisz to polecisz na forum (bo tam sa frajerzy ktorzy siada i zrobia za ciebie) a pozniej dopiero raczysz pomyslec nad rozwiazaniem

Ps. skutki beda takie jak w poscie powyzej "nie dziala mi w lini 14 - co robic"; zenada !

to jest taki moj skromny punkt widzenia

Cya
zalew
zgadzam sie z fisherem, co raz wiecej zenujacych tematow. co raz wiecej "pomocyyyyyy!!!!!!!' a w tresci "nic nie umiem, napiszcie mi program" angrysmiley.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.