Witam,
w sumie piszę w nieodpowiednim dziale, ale odpowiedniego nie znalazłem. Mam problem z za modelowaniem kawałka mojej bazy danych. Nakreśle problem:
1. Mamy tabele KATEGORIA gdzie są podkategorie i nadkategorie, czyli relacja jeden do wielu sama do siebie
2. Mamy tabele PRODUKT, która jest w relacji z KATEGORIA oczywiście. Tworzę chyba tabele sprzęgającą, gdyż kategoria może zawierać wiele produktów, produkt może leżeć w kilka kategoriach (w kategorii i jej nadkategoriach)
3. Mamy tabele CECHA. Jej wiersze to są na przykład: kolor, wielkość itp.
4. Mamy tabele ATRYBUT, która jest w relacji wiele do jednego z CECHA. Czyli np. kolor może być zółty, czerwony, zielony etc.
5. Cechy są określone dla jakiejś kategori. Więc znów by wychodziła relacja wiele do wielu KATEGORIA z CECHA ?
6. No ale atrybut cechy określa przecież Konkretny PRODUKT. i znów relacja między nimi?
Jednym słowem jakaś masakra powstaje.
Jeśli mi ktoś pomoże jak to poukładać żeby miało ręce i nogi to wielkie dzieki. Nie mam doświadczenia w projektowaniu w bazach danych. Potem ja jeszcze muszę to zmapować na obiektowy widok, ale z tym już sobie poradze.