Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ramki pływajace (IFRAME) - kwestie indeksowania przez wyszukiwartki
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dfs
Witam!

Mam pytanko odnoście kwestii indeksowanie ramek pływających - IFRAME :

1)Czy jeśli na stronie (np. wewnątrz postu) znajduje się IFRAME, to czy dana strona zostanie zindeksowana wraz z zawartością tego IFRAME?

2)Czy strona która umieszczana jest tylko jako zawartość IFRAME zostanie zindeksowana jako osobna strona (jeśli nie będzie do nich linków, nie licząc wywołania src z iframe) ?

2a) Czy dla dobra sprawy należy zablokować strony stanowiące zawrotność IFRAME przed wyszukiwarkami?

2b) Czy dobrym pomysłem jest włączenie przekierowania, jeśli ktoś będzie chciał zerknąć na stronę będącą zawartością IFRAME?
O ile zdefiniowanie takiego przekierowanie jest możliwe?
kiler129
Cytat(dfs @ 16.12.2010, 20:09:20 ) *
Witam!

Mam pytanko odnoście kwestii indeksowanie ramek pływających - IFRAME :

1)Czy jeśli na stronie (np. wewnątrz postu) znajduje się IFRAME, to czy dana strona zostanie zindeksowana wraz z zawartością tego IFRAME?

2)Czy strona która umieszczana jest tylko jako zawartość IFRAME zostanie zindeksowana jako osobna strona (jeśli nie będzie do nich linków, nie licząc wywołania src z iframe) ?

2a) Czy dla dobra sprawy należy zablokować strony stanowiące zawrotność IFRAME przed wyszukiwarkami?

2b) Czy dobrym pomysłem jest włączenie przekierowania, jeśli ktoś będzie chciał zerknąć na stronę będącą zawartością IFRAME?
O ile zdefiniowanie takiego przekierowanie jest możliwe?

Zależy od bota. Mogę jednak powiedzieć jak to robi googlebot.

1) Tak,
2) ...ale pagerank jest liczony tak jak to byłby link na stronie (innymi słowy podąża jeśli domena pasuje)
2a) W jakim celu?
2b) Nie rozumiem smile.gif

Quadina
Był kiedyś poruszany temat iframe przez jednego z dobrze znanych pozycjonerów na polskim rynku (mam na myśli gniotka) i na podstawie jego badań można wysnuć wniosek, że trzeba unikać iframe'ów jak ognia. Nie indeksują się one dobrze, często zaindeksowany jest tylko środek (jakby był linkiem) i trudno normalnemu userowi wejść wyżej. Dobrym wtedy zwyczajem jest przez Javascript rozpoznawać czy jestem w ramce czy nie i odpowiednio przekierować stroną na właściwe tory (to chyba odpowiedź na 2b).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.