Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Optymalizacja zapytania ORDER BY RAND( )
Forum PHP.pl > Forum > PHP
www.aukcje.fm
Witam,

Mamy na aukcje.fm na dole panel losujący aukcje użytkownika lecz poprzez ORDER BY RAND( ) praca jest powolna i ogólnie obciąża serwer głównie gdy użytkownik ma ponad 100K aukcji i wchodzi bot + ruch ludzi.

W procesie sql to ciągle to samo zapytanie

SELECT *
FROM `tabela1`
WHERE `user` = "200"
AND `closed` =0
AND `suspended` =0
ORDER BY RAND( )

Kod php

1. $nazwa;
  2. $id;
  3. $cena_kup_teraz;
  4.  
  5. $question='SELECT * FROM `TABELA1_auctions` WHERE `user`="'.$TPL_user_id.'" AND `closed`=0 ORDER BY RAND() LIMIT 10';
  6.  
  7. $result = mysql_query($question);
  8. $i=0;
  9. if(mysql_num_rows($result)==10){
  10. while ($row = mysql_fetch_array($result, MYSQL_NUM)) {
  11. $idd[$i]=$row[0];
  12. $nazwa[$i]= str_replace(array("/","%"), " ", $row[2] );
  13. $photo_uploaded_aukcja =$row[5];
  14. $cena_produktu[$i]=cena_produktu($row[10],$row[8]);
  15. $i++;
  16.  
  17. }
  18. }
  19. else
  20. {
  21.  
  22.  
  23. $result = mysql_query("SELECT TABELA1_auctions.id,TABELA1_auctions.title, TABELA1_auctions.minimum_bid ,TABELA1_auctions.buy_now
  24. FROM TABELA1_auctions,TABELA1_featured WHERE TABELA1_auctions.id= TABELA1_featured.auction AND closed='0' AND
  25. TABELA1_featured.featured='y'
  26. ORDER BY RAND() LIMIT 0, 10");
  27. $i=0;
  28. while ($row = mysql_fetch_array($result, MYSQL_NUM)) {
  29. $idd[$i]=$row[0];
  30. $nazwa[$i]=$row[1];
  31. $cena_produktu[$i]=cena_produktu($row[3],$row[2]);
  32. $i++;
  33. }
  34. }
  35.  
  36.  
  37.  

Jak można np. dać losowanie szybsze lub nie z pośród całości 100K rekordów lecz z np 200 rekordów od numeru ID aktualnej aukcji. Lub jest inny sposób?
emajl22
http://blog.ksiazek.info/2010/05/04/order-by-rand-to-zlo/

powinno pomóc smile.gif
www.aukcje.fm
Dzięki, ale nie za bardzo właśnie. My losujemy z zapytaniem o numer użytkownika i gdy ma on zbyt wiele aukcji ponad 100K to zaczynają się schody, ale musimy wykazać w losowaniu wszystkie jego aukcje (pod seo). Jedyne co nam trzeba to uprościć jakoś sam sposób losowego typowania aby nie był za każdym razem z całości 100K rekordów ale z pewnej tylko zawężonej strefy rekordów. (aby do losowania nie wczytywał całości rekordów dla danego usera lecz grupę zawężoną , tak aby zawsze typował na wszystkich 100K aukcji wszystkie 100K aukcji. Przewidziana nagroda dla twórcy smile.gif
krowal
  1. SELECT aukcje.*, (SELECT MAX(a2.id) FROM aukcje AS a2 WHERE a2.user_id = xx LIMIT 200) AS max_id
  2. FROM aukcje
  3. WHERE aukcje.user_id = xx AND aukcje.id <= max_id
  4. ORDER BY RAND()

Nie jestem pewien czy to zadziała, ale mam nadzieję, że zrozumiesz o co mi chodzi winksmiley.jpg
www.aukcje.fm
Właśnie nie za bardzo rozumie bo jestem początkujący w php.

Mozę ktoś się podejmie zmiany tego zapytania aby było znacznie szybsze, zapłacę i mam kilka innych kodów php do poprawy i napisania.
bim2
Ja miałem ponad milion rekordów i wtedy zaczęły się schody. Rozwiązałem to bardzo prosto smile.gif Pobrałem ilość danych usera.
Czyli liczysz ile (i tylko ile) aukcji ma user. Z tego przedziału losujesz i wyskakuje ci np liczba 4.
Teraz pobierasz gdzie id = 4

Hmm, teraz widze, że ID nie są po kolei. Najprościej byłoby dopisywać w drugiej kolumne ktora to już aukcja dla usera, żeby szły liczby pokolei. Wtedy będzie naprawde wydajne, a dodatkowa kolumna dużo miejsca nie zabierze.
kiler129
Modyfikując sposób kolegi wyżej:
Sprawdzasz, że ma np. 109 aukcji, losujesz z przedziału 1 do 109, dostajesz np. 57. Wydajesz zapytanie: SELECT * FROM `table` WHERE `userId` == '123' LIMIT 57,1;
Zapytanie proste, szybkie i w maire randomowe.

Czasami 10x syzbsze jest wykoanie 2 prostych zapytań niż takiego skomplikwoanego (RAND() - nie podlega query cache).

@bim2 - a co jak aukcja wyleci z bazy? smile.gif No zakładajmy, że wyleci ... można oznaczać jako usuniętą itp... ale w końcu zrobi się za dużo śmiecia.
Rid
Należałoby także przeczytać Select Count -czytałem że znacznie przyspiesza wertowanie danych na dużych bazach danych.
www.aukcje.fm
Ok daliśmy radę, nowe zapytanie bez wywoływania całości, przyśpieszyło dość sporo.

Pozdrawiam i zapraszam do testów

www.aukcje.fm

PS. Jeszcze tylko API do napisania integrujące się w systemie API allegro dla programów zewnętrznych zarządzających aukcjami.

Jak ktoś umie takie cudo to proszę o kontakt!
kiler129
Wy się zajmijcie najpierw bezpieczeństwem i ogólnie działaniem serwisu a bajery zostawcie na koniec smile.gif
Z oczywistych względów szczegółów pisać publicznie nie będę - jeśli chcesz wiedzieć coś więcej pisz na gg: 6388911
krowal
LOL:
Cytat
Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Too many connections in /data/aukcjefm/aukcje.fm/includes/settings.inc.php on line 34
Warning: mysql_select_db() [function.mysql-select-db]: Too many connections in /data/aukcjefm/aukcje.fm/includes/settings.inc.php on line 37
Warning: mysql_select_db() [function.mysql-select-db]: A link to the server could not be established in /data/aukcjefm/aukcje.fm/includes/settings.inc.php on line 37
Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Too many connections in /data/aukcjefm/aukcje.fm/includes/settings.inc.php on line 40
Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /data/aukcjefm/aukcje.fm/includes/settings.inc.php on line 40
Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /data/aukcjefm/aukcje.fm/includes/settings.inc.php:34) in /data/aukcjefm/aukcje.fm/includes/settings.inc.php on line 42
Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /data/aukcjefm/aukcje.fm/includes/settings.inc.php:34) in /data/aukcjefm/aukcje.fm/includes/settings.inc.php on line 42
Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Too many connections in /data/aukcjefm/aukcje.fm/includes/https.inc.php on line 7
Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /data/aukcjefm/aukcje.fm/includes/https.inc.php on line 7

Chyba już się im ktoś wziął za bezpieczeństwo winksmiley.jpg
vokiel
P.S. Rand(), dość niedawno o tym pisałem MySQL RAND() – jak pobrać losowe wiersze
Pilsener
Też było kilka takich tematów. Moim zdaniem warte uwagi jest:
1. "przycięcie" tabeli, czyli ograniczamy (poprzez where, podzapytanie, warunek w join, dodatkową tabelę, dodatkowe pole tabeli) liczbę rekordów do losowania, ograniczenie także może być losowe (np. raz losujemy parzyste rekordy, innym razem nieparzyste, zyskujemy 50%)
2. buforowanie, nawet jeśli wynik losowania ma się zmieniać co każdy refresh to nie musimy losować ciągle z całej tabeli, tylko z wcześniej pobranej, mniejszej jej części (np. w folderze usera tworzymy plik random_auctions i trzymamy tam 100 losowych ID aukcji z których losujemy 10, plik odświeżamy co X czasu)
3. tworzenie szybkich tabel pomocnicznych (memory), stworzymy sobie tabele rand_user, która zawiera tylko zaindeksowane id_aukcji dla jednego usera, teraz losować już szybciej się nie da
4. zrezygnowanie z "order by rand" na rzecz innych algorytmów, pomysłowość ludzka jest tu wprost nieograniczona, mamy pobrać np. 3 losowe więc tworzymy zapytanie:
  1. SELECT * FROM tabele WHERE id IN(34,5,789,45,23,56)
- gdzie liczby w IN są losowane w PHP na podstawie liczby rekordów. Przy odrobinie szczęścia znajdziemy 3 rekordy a jeśli nie to zapytanie ma się wykonać jeszcze raz (aż do skutku) - będzie chyba szybsze niż "order by rand"? Można też dawać rekordom numer kolejny (bez dziur), numerowanie wykonywać w tle co jakiś czas - jest to rozwiązanie szybkie a wylosowanie X numerów da nam z bazy X wyników.

guitar.gif dry.gif
bim2
Cytat(krowal @ 17.12.2010, 21:51:03 ) *
LOL:

Chyba już się im ktoś wziął za bezpieczeństwo winksmiley.jpg

Musiałeś wejść w trakcie kopiowania bazy danych do pliku albo testów. smile.gif

Zająłem się już tym i działa. Powiem tylko, że użyłem MIN(), MAX() i odpowiednio to obrobiłem:) Jest może 10 zapytań, ale bardzo wydajnych.
kiler129
Cytat(bim2 @ 17.12.2010, 22:44:12 ) *
Musiałeś wejść w trakcie kopiowania bazy danych do pliku albo testów. smile.gif

Zająłem się już tym i działa. Powiem tylko, że użyłem MIN(), MAX() i odpowiednio to obrobiłem:) Jest może 10 zapytań, ale bardzo wydajnych.

O tym serwisie sporo wiadomo już smile.gif
To całe oprogrmowanie to śmiech na sali i kpina w biały dzień - brak obsługi jakichkolwiek błędów.

Miejmy nadzieje, że może idą po rozum do głowy i kogoś zatrudnią.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.