Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Elementy sieci w grach...
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
sottu
Witam dostałem taki fajny temat na zaliczenie kilku przedmiotów "Elementy sieci w grach" (prezentacja na 100 stron) Proszę pomóżcie o czym ja mam to napisać ?!
Jedyne o mi przychodzi do głowy to rodzaje portów i ich przykłady nic więcej. :/
darko
Wykorzystanie sieci w grach typu online i multiplayer (np. serwis kurnik.pl i rozmaite gry karciane i planszowe, gry typowo sieciowe np. popularny counter-strike itd.). W takiej pracy zapewne należałoby uwzględnić kilka punktów widzenia i uwzględnić kilka perspektyw, tzn.
- opisać ogólnie, w jaki sposób sieć jest wykorzystywana w grach sieciowych (do komunikacji, wymiany danych itp.)
- omówić płaszczyznę sprzętową, tzn. krótko scharakteryzować elementy sieci: karta sieciowa, kabel/router bezprzewodowy, podłączenie do sieci (gniazdo sieciowe) i opisać po kolei, co za co odpowiada - generalnie ująć te wszystkie elementy, które umożliwiają komunikację sieciową
- omówić płaszczyznę software'ową, np. wykorzystanie bibliotek DirectX do obsługi sieci (zdaje się, że obecnie wykorzystanie direct play nie jest już zalecane, ale sprawdź)
- płaszczyzna funkcjonalna czyli - w jaki sposób sieć jest wykorzystywana w grach do wymiany danych pomiędzy graczami w czasie rzeczywistym (aktualizacja pozycji graczy po wykonaniu ruchu itd.), krótko, w jaki sposób to przebiega na linii klient-serwer-pozostali klienci
- można w dużym skrócie opisać rodzaje połączeń internetowych: sieć telefoniczna(DSL/ADSL/dial-up), ISDN, łącze stałe i ich rodzaje, satelita, kablówka, sieć energetyczna/ciepłownicza, telefon komórkowy (sic!)
- możesz się pokusić o opis protokołów sieciowych używanych w grach sieciowych (IPX, TCP/IP)
- możesz też - jeśli uważasz, że nie masz o czym pisać - omówić krótko współczesne standardy sieci bezprzewodowych (801.11 b/g/n)
Jeśli nadal uważasz, że nie masz o czym pisać i na pewno nie spłodzisz tekstu, który objętościowo zbliży się do wartości stu stron, to niektóre fragmenty pracy możesz okrasić schematami i tu już wybór należy do Ciebie, co zilustrujesz i w jaki sposób.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.