Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: jak napisać router?przykład prostego routera
Forum PHP.pl > Forum > PHP
szypi1989
Witam jak napisać prosty router.Ponieważ niemam pojęcia jak.
Niewiem jak to napisać.Czy to pisze się poprzez pobieranie adresu strony? Proszę napisać prosty przykład
Proszę o pomoc
emajl22
Przyłączam się do pytania, bo sam mam z tym ogromny problem.
Crozin
Jeżeli naprawdę nie potrafisz nawet spróbować tego napisać (nie widzę żadnego kodu), nie widzę sensu w podawaniu Ci kodu, bo nie będziesz w stanie go zinterpretować/wykorzystać.

Generalnie zasada jest bardzo prosta. Podajesz parametry wejściowe (może to być aktualny adres URL, mogą to być jakieś parametry z konsoli jeżeli aplikacja jest wywoływana z niej), a ów Router ma zwrócić sobie znanym sposobem dane pozwalające później uruchomić odpowiedni fragment kodu z jakimiś tam parametrami.
szypi1989
chodzi o to że jak mam np. router.tzn.mam taki adres "localhost\moja strona\index\akcja"
to wiem że ściągam adres bieżący z tablicy $_SERVER i potem nim operuje tak??.Ale chodzi mi o to że gdy wpisze taką strone localhost\moja strona\index\akcja
to pojawi mi się index w folderze akcja.Jak temu zaradzić?
Czy tutaj chodzi o plik .htaccess ,a dokładniej o komende RewriteRule .* index.php?

TEMAT ZAMKNIĘTY.Domyślałem się jak napisać tylko poprostu myślałem że można inaczej.Pozdro
emajl22
Cytat(szypi1989 @ 4.01.2011, 19:22:16 ) *
Czy tutaj chodzi o plik .htaccess ,a dokładniej o komende RewriteRule .* index.php?

A ja bym prosił odpowiedź na to pytanie.
ADeM
Zazwyczaj buduje się aplikacje tak, że wszystkie żądania do nieistniejących plików są kierowane do indexu, a tam na podstawie adresu są wykonywane odpowiednie akcje.
bim2
W dziale PRO jest taki temat. Jak chcesz możesz zobaczyć tu:
http://download.hernas.pl/ -> katalog Router
DannyM
Witam,

Próbuje skorzystać z tego routera. Nie potrafię jednak go wykorzystać. Chciałbym przy jego pomocy osiągnąć link: projekt.php?projekt_id=1 -> projekt/projekt_id/1 albo cos podobnego. Jednak uzyskuję : tutaj skopiuj co nam pokazuje przglądarka. W sumie przekierowuje na poprawną stronę, ale niszczy jej wygląd (zapewne poprzez złe skonfigurowanie).
Fifi209
Nie o router Ci chodzi tylko o przyjazne linki.

Lektura
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.