Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Paginacja
Forum PHP.pl > Forum > PHP
mos
Witajcie,
szukajka nie pokazała mi nic dla słowa 'paginacja' i 'dzielenie wyników na strony' więc pozwólcie, że zapytam tutaj.
Do tej pory nie było mi to potrzebne, ale jak widać, teraz się to zmieniło....
Chodzi mi o paginację stron - w bazie mam ileś tam wpisów, które sobie zaciągam i wyświetlam. Chciałbym, aby na każdej stronie pokazywało mi się załóżmy max. 10 wpisów. Bylibyście uprzejmi podesłać rozwiązanie? Z góry dziękuję i niech służy potomnym ;-)
emajl22
powiadasz, że szukajka nic nie pokazała? nawet ściemniać nie umiesz i powiem ci, że lubisz sobie utrudniać życie, ale skoro tak chcesz to powiedz jaki masz budżet na paginacje.
mos
Cytat(emajl22 @ 15.01.2011, 17:11:35 ) *
powiadasz, że szukajka nic nie pokazała? nawet ściemniać nie umiesz i powiem ci, że lubisz sobie utrudniać życie, ale skoro tak chcesz to powiedz jaki masz budżet na paginacje.

Pomogłeś zdecydowanie - uwielbiam takie wpisy sciana.gif
  1. http://forum.php.pl/Wyszukiwarka.html?cx=partner-pub-3647966262323533%3A4og3vjcz1ea&cof=FORID%3A10&ie=UTF-8&q=paginacja&sa=Szukaj

wierzysz? u mnie pokazuje się puste pole szukajki, jeśli bardzo chcesz, wrzucę screena z osobistą dedykacją... nie lubię i nie zamierzam robić offtopic.gif więc albo sobie podaruj, albo napisz coś konkretnego.
deha21
To poszukaj przez forumową szukajkę (Forum>Szukaj): http://forum.php.pl/index.php?act=Search&a...te=%2BPaginacja

Spróbuj też z haslem 'stronnicowanie'
tehaha
to spróbuj w google coś w stylu: php pagination tutorial, bo niestety temat trochę zbyt obszerny, żeby Cię ktoś za rączkę prowadził, ale jak będziesz miał jakiś konkretny problem to na pewno otrzymasz pomoc

generalnie to tak:
- paczkę wpisów pobierasz używając LIMIT dla mysql
- pobierasz też liczbę wszystkich wpisów przy pomocy mysql COUNT()
- numer strony przekazujesz w url
- start wyliczasz z: (numer strony-1) * liczba wpisów na stronie // robisz -1, ponieważ na pierwszej stronie chcesz mieć wyniki od 0
- liczba wszystkich stron: ceil(wszystkie wpisy / liczba wpisów na stronie )
mos
Cytat(tehaha @ 15.01.2011, 17:30:56 ) *
to spróbuj w google coś w stylu: php pagination tutorial, bo niestety temat trochę zbyt obszerny, żeby Cię ktoś za rączkę prowadził, ale jak będziesz miał jakiś konkretny problem to na pewno otrzymasz pomoc

Dziękuję :-) Nie oczekuję prowadzenie za rękę, ale sygnalizacji gdzie szukać :-) To co napisaliście Ty czy kolega deha21 już jest swego rodzaju wskazówką.
Dziękuję raz jeszcze Panowie!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.