Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Code Igniter] Funkcja w każdym kontrolerze
Forum PHP.pl > Forum > PHP
markuz
Witam, od niedawna pracuję w Code Igniter, w jaki sposób prawidłowo zamieścić funkcje która będzie pobierała np. z bazy danych kategorie ( boczny panel strony ) w każdym kontrolerze? Tak aby dane były przesyłane od razu do widoku. Proszę o pomoc. Pozdrawiam !
Kildyt
Code Igniter jest przestarzały. Polecam użycie Kohana. Bazuje on na Code Igniterze. Ponadto wspiera on programowanie obiektowe i jest ogólnie nowocześniejszy.
ADeM
Kildyt:
- Od niedawna jeżdżę maluchem. W jaki sposób zmieniać biegi?
- Maluchy są przestarzałe. Kup lepiej Ferrari. Ma automatyczną skrzynię biegów i jest ogólnie nowocześniejszy.
Kildyt
@ADeM twój post jest mądrą odpowiedzią na mój wcześniejszy post. Wiedziałem, że nie jest to odpowiedź na problem autora.
Różnica w twoim porównaniu polega na tym, że przesiadka z malucha do ferrari nie jest taka prosta jak z CI do kohany (nic nie kosztuje, a efekt jest o wiele lepszy).
Mój post był podyktowany troską o ułatwienie pracy @markuz-owi. Być może nie wiedział o kohanie, a przesiadka na niego to minimalny wysiłek jeżeli teraz interesuje się CI.

Mając do wyboru (autor zaznaczył, że programuje w CI od niedawna) kupić malucha i cinquecento w tej samej cenie, co byś wybrał? Właśnie. winksmiley.jpg
Mephistofeles
To zły przykład. Porównałbym to raczej do zdezelowanego malucha, z rozpadającym się silnikiem vs nowy maluch (gdyby produkowali) ze spojlerem biggrin.gif.
Code Igniter jest przestarzały i nie zaleca się jego stosowania dopóki nie jest to konieczne (np. stary skrypt, którego przepisanie by za wiele kosztowało).
ADeM
No tak...
Jesteś w trasie. Jedziesz maluchem. Zepsuło Ci się coś w nim, a musisz jeszcze dojechać do celu. Dzwonisz na pomoc, a tam Ci mówią, żebyś wymienił na ferrari ( to tak trzymając się historii o autach ) biggrin.gif

Co jeśli prawie cały projekt ma już gotowy na CI i nie ma sensu przypisywać go od nowa na Kohanę, albo po prostu musi pracować na tym frameworku ( zarządzenie prezesa )?

Myślę, że na forum jest wystarczająca ilość tematów o frameworkach i w momencie kiedy go wybierał, to wybrał najbardziej mu pasujący ;-)

EDIT:
Mephistofeles mnie wyprzedził ;-)
Dokładnie o tym mówię. Co jeśli musi to być akurat ten FW? Nie o to ~markuz pytał.
Zresztą do tej pory nie dostał odpowiedzi, więc może lepiej już nie zaśmiecajmy tematu ;-)
Kildyt
Autor wyraźnie zaznaczył, że od niedawna pracuje w CI (taka to trasa, że i bez kumpla sam go do garażu te parę metrów popchnie).
Co to za prezes co zmniejsza wydajność pracy? smile.gif
markuz
Heh zacząłem w CI ponieważ są do niego polskie tutoriale które dużo mi powiedziały. Jeśli chodzi o Kohanę to też kiedyś próbowałem ale nie potrafiłem jej nawet dobrze skonfigurować i w sieci nie znalazłem poradnika który rozwiązał by mój problem. Zatem proszę o odp. na pytanie zawarte w pierwszym poście.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.