Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: blondynka ma pytanie ( RAM )
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Olka13
Witam smile.gif
Probuje wyszukac to i owo -ale moze ktos mi poradzi...
Są 2 laptopy po 3GB RAMU każy, oba Windows XP 32-bitowy, czy da sie je 'polaczyc' -jak kolwiek razem tak zeby wspolnie mialy 6GB 'wpoldzielone' - nie wnikajac w szegoly chodzi o to zeby program np. 3D max widzial 6GB RAMu - czy niezbedny jest do tego system 64-bitowy na kazdym z komputerow ?
Mephistofeles
Nie da się współdzielić pamięci. Jedyna opcja to łączenie w klaster - ale to nie warte zachodu. Wymaga specjalnego systemu i sporych umiejętności.
Jeśli chodzi o render, to możesz przecież renderować równolegle 2 różne sceny. Jeśli o samo modelowanie, to trzeba ukryć część obiektów, innej rady raczej nie ma.
Crozin
Cytat
czy niezbedny jest do tego system 64-bitowy na kazdym z komputerow ?
Tak, ponieważ 32-bitowy system nie jest w stanie obsłużyć więcej niż 3 GiB pamięci (no trochę ponad 3 może).

Mimo wszystko nie uda Ci się połączyć w taki sposób obu komputerów.
thomson89
Z tego co wiem, są programy, które mają sprawiać, że 32 bity obsłużą więcej niż te 3GiB*. Lecz w efekcie komputer po prostu widzi więcej ramu, ale go nie wykorzystuje.

* Słyszałem, ale nie wiem czy to prawda, że 32 bity, tylko widzą 3GiB ale korzystają tylko z 2.
everth
To powinno rozjaśnić sprawę LINK. Pokrótce - wychodzi na to że da się zmusić XP SP2 tylko do 4GB ramu. Jeśli chce się zostać przy systemach 32bitowych MS to najbliższy jest Windows Server Enterprise - pytanie kto legalnie będzie to instalował na laptopie biggrin.gif.

PS: Ciekawi mnie jeszcze jedna możliwość - zwirtualizowany XPek na jakimś Linuksie, choć wątpię by w ten sposób zmusić XP do zobaczenia więcej niż 4Gb
Speedy
32-bitowy procesor jest w stanie obsłużyć maksymalnie 4GB pamięci RAM. Z poziomu tego typu procesora mamy możliwość przechowywania liczb całkowitych w rejestrach od 0 do trochę ponad 4*(10^9), czyli do 4GB danych (tyle jest komórek w pamięci logicznej). W związku z tym jesteśmy ograniczeni sprzętowo. Więcej można poczytać m.in. tu: http://en.wikipedia.org/wiki/32-bit Można się oczywiście bawić w rozpraszanie obliczeń, klastry, etc., ale w tym przypadku szkoda na to czasu.

Reasumując, najprościej będzie po prostu kupić komputer z procesorem 64-bitowym i zainstalować w nim przynajmniej 6GB pamięci RAM. Krótka piłka.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.