Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]ukrywanie plików
Forum PHP.pl > Forum > PHP
smagul
Opis sytuacji: mam plik "plik1.php" w którym się znajduje klasa o nazwie "klasa1". "klasa1" jest wykorzystywana przez innych programistów do obliczeń pewnych elementów.
Pytanie. Co zrobić, aby inni programiści mogli korzystać z funkcjonalności klasy1 ale nie mogli obejrzeć jej kodu?
Jedyne co wymyśliłem to curl, ale przy dużej ilości zapytań to nie jest efektywne rozwiązanie.
posiadacz
Wydaje mi się że podałeś zbyt mało informacji. Ja nie rozumiem istoty problemu.
Co to znaczy że programiści mają "nie widzieć" ciała klasy? Wystarczy zmienić uprawnienia pliku?
kulczycki
1. Jeśli mają oni korzystać z owych funkcji w trybie "offline" musisz napisać wszystko w c++ i skompilować do php.
2. Nie że curl - ale coś na wzór api. Oni podają adres np http://w.pl/funkcja=name&wartosc1......wartoscN.
Twój kod nie zwraca RETURN tylko używa echo. I tyle z tego wszystkiego. Jeśli to ma operować na liczbach/stringach.
smagul
Cytat(posiadacz @ 27.01.2011, 16:31:57 ) *
Co to znaczy że programiści mają "nie widzieć" ciała klasy? Wystarczy zmienić uprawnienia pliku?

Gdyby wystarczyło, to problem by nie istniał, bo co z tego że ja zmienię uprawnienia, jak po zmianie uprawnień wystarczy że ktoś wykona 'fopen' i już wie jaka jest zawartość pliku? blokowanie wszystkich funkcji do obsługi plików tez nie wchodzi w grę.

Cytat(kulczycki @ 27.01.2011, 18:15:10 ) *
1. Jeśli mają oni korzystać z owych funkcji w trybie "offline" musisz napisać wszystko w c++ i skompilować do php.
2. Nie że curl - ale coś na wzór api. Oni podają adres np http://w.pl/funkcja=name&wartosc1......wartoscN.
Twój kod nie zwraca RETURN tylko używa echo. I tyle z tego wszystkiego. Jeśli to ma operować na liczbach/stringach.

Ad 1. Znasz może jakiś fajny tutek albo książkę w której takie coś jest robione?
Ad 2. O takim czymś wspomniałem, ale z moich testów wynikało, że dość dobry serwer z bardzo dobrym łączem, traci jakieś 0,1s na uruchomienie curla, i połączenie się z inną stroną. Przy 10 wywołaniach na sekundę to zadowalające rozwiązanie, ale jeśli wywołań będzie 1000 lub więcej?

I dla osób które nie do końca załapały o co chodzi. W pliku który chcę ukryć jest super tajna metoda która oblicza ile wynosi PI. Jeśli super tajna metoda zostanie przechwycona to grozi mi kara śmierci za ukrywanie prawdziwego algorytmu jej obliczania. Jednocześnie chcę dać możliwość innym ludziom pozyskiwania tej wartości (ale nie algorytmu). Nie wiem jak to lepiej wytłumaczyć.
Mephistofeles
Cytat
W pliku który chcę ukryć jest super tajna metoda która oblicza ile wynosi PI. Jeśli super tajna metoda zostanie przechwycona to grozi mi kara śmierci za ukrywanie prawdziwego algorytmu jej obliczania. Jednocześnie chcę dać możliwość innym ludziom pozyskiwania tej wartości (ale nie algorytmu). Nie wiem jak to lepiej wytłumaczyć.

Zmień dilera biggrin.gif.

A na poważnie - może Zend Guard?
tehaha
tutaj możesz zaszyfrować pojedynczy plik za jakieś 0,5$ http://www.ioncube.com/online_encoder.php
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.