Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Błąd open_basedir restriction in effect przy migracji Wordpress'a na inny serwer.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
PSV
Przeniosłem Wordpress'a z serweru home.pl na ionic.pl
Nie raz różne przenosiłem różne CMSy na różne hostingi, więc jestem pewien na 99,9% ze wszystko zrobiłem dobrze.
Po migracji wyskakują poniższe błędy

1. Warning: is_dir() [function.is-dir]: open_basedir restriction in effect. File(/) is not within the allowed path(s): (/home/autojaro/domains/auto-jarocin.pl:/tmp /home:/var/www/html:/tmp) in /home/autojaro/domains/auto-jarocin.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 2037
  2.  
  3. Warning: file_exists() [function.file-exists]: open_basedir restriction in effect. File(/) is not within the allowed path(s): (/home/autojaro/domains/auto-jarocin.pl:/tmp /home:/var/www/html:/tmp) in /home/autojaro/domains/auto-jarocin.pl/public_html/wp-includes/functions.php on line 2028

Ten błąd oznacza, że restrykcja basedir zapisana w pliku php.ini uniemożliwia dostęp do pliku podanego w tej ścieżce File(/)
Zwróciłem się do supportu serwera ionic i napisali:

Cytat
Witam serdecznie, to nie jest błąd serwera ani problem z konfiguracją,
jest to naturalne zabezpieczenie - Pana skrypty mogą być wykonywane wyłącznie w public_html danej domeny nigdzie indziej, zatem proszę nie includować w skrypcie scieżek ../ etc.

ale przecież pliki FTP są wgrane do public_html a w Wordpressie wszystko includuje ze ścieżkami względnymi, w bazie MySQL w wielu miejscach podany jest bezwzględny adres strony np. "http://auto-jarocin.pl/?p=267" ale przecież nie zmieniałem domeny więc to nie ma żadnego znaczenia, jednak to po wgraniu bazy MySQL wyskakują te błędy.

Na kilku stronach pisali, że najprostszym rozwiązaniem jest poproszenie administratora serwisu o wyłączenie basedir i zrobiłem to ale odmówił mi co trochę mnie dziwi bo, "mój serwer, moja sprawa".

Jeśli ktoś chce może przeczytać mały artykuł o tym błędzie http://cms.pluscms.net/cms/?id=448&_li...mp;_libsetid=12

Z góry dzięki za każdą poradę.
mandragorek
Katalog '/' to główny katalog serwera więc nic dziwnego, że łapie się na open_basedir, pewnie gdzieś w ustawieniach jest podana bezwzględna ścieżka, może coś takiego jak tu w ostatnim poście.
PSV
Właśnie ścieżka File(/) trochę mnie zastanawiała, bo gdyby błąd wskazywał na /jakiś-folder/coś-tam/ to wiedziałbym gdzie mniej więcej szukać

W Wordpress'ie mam zapisane
//wp-content/uploads

Więc chyba ten fix sie sprawdzi smile.gif poczekam tylko aż się DNS zmieni i sprawdzę, ale myślę, że to będzie to smile.gif tak więc dzięki mandragorek smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.