Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [SQL]Tabela z mnóstwem rekordów czy pare tabel?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
Soulast
Piszę skrypt ligowy i tak ciągle myślę czy jest dobrym pomysłem np stworzeniu paru tabel "Liga_A", "Liga_B", "Liga_C" , "Liga_D" gdzie będzie jakieś 2.500 drużyn?
Czy może lepszym było by lepsze trzymanie w tabeli "Liga" 10.000 drużyn i wewnątrz jej kolumna odpowiadająca za "ID_Ligi"?

Sęk w tym że lig może się pojawić nawet 50ąt.
I nie wiem czy trzymanie w 1nej tabeli wszystkich lig i drużyn nie obciąży a raczej z powolni działanie strony?
Także nie wiem czy 50tabel lig wewnątrz bazy może mieć podobne skutki?

To pytanie mnie ciągle męczy.Nie jestem aż tak dobry jeszcze w kodowaniu a także jeszcze nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na takie pytanie.

Więc co może być lepsze?więcej tabel w bazie czy jedna tabela z wielką ilością rekordów?

Dziękuje za wszelką poradęsmile.gif
wiiir
Chyba nie bardzo wiesz dlaczego relacyjne bazy danych nazwane sa relacyjne smile.gif

Oczywiscie ze co najmniej 2 tebele,

Duzyna, Liga: powiazanie 1-1

Jezeli dobrze zbudujesz tabele, nadasz indeksy to bedzie smigalo az milo

Poza tym wyobrazasz sobie ze nagle musisz dodac 3 nowe ligi, i pare druzyn przenisc miedzy tymi ligami, czyli budujesz nowe tabele bleeeeeee a fujj. A co jesli kazda druzyna ma swoich zawodnikow? Musisz przebudowac cala aplikacje za kazdym razem przy kazdej zmianie.

Po to sa relacyjne bazy zebys nie musial tego robic... z reszta co to jest 10 tys rekordow w mysql jak bys mial 10.000.000 w tabeli, a tebel 30 to byl by problem, ale nie tyle smile.gif

Jak masz problem napisz na PM pomoge ci z baza, skryptem co tam chcesz
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.