Mam baze danych a w niej tabele user.
Email Password Name
użytkownik1 haslo1 user1
Użytkownik2 haslo2 user2
użytkownik3 haslo3 user3
I po wpisaniu danych poprawnych na stronie logujemy się na nią i możemy oglądać jej zawartość. Ja chce zrobić tak aby po zalogowaniu na konto użytkownik1 mógł podglądać stronę z ograniczonymi prawami bez możliwości wejścia do poszczególnych podstron itd.
Użytkownik2 mógł tylko oglądać stronę główną po zalogowaniu i nic więcej.
Da się tak zrobić żeby w bazie danych zrobić takie grupy uprawnień czy w kodzie php ?
Bo jeśli mam kod PHP
<?php include ("db_fns.php"); $row = get_user($_POST['email'],$_POST['password']); if($row) { $_SESSION['id'] = $row['email']; $_SESSION['username'] =$row['name']; exit; } else { } ?>
A jak by zrobił tak że kolejna tabele dla userow z ograniczonymi prawami tabela userog
<?php include ("db_fns.php"); $row = get_userog($_POST['email'],$_POST['password']); --->get userog pobiera dane z tabeli userog if($row) { $_SESSION['id'] = $row['email']; $_SESSION['username'] =$row['name']; header("Location: indexog.php"); ---> po zalogowaniu usera z ograniczeniami na indexog.php a nie na index.php exit; } else { } ?>
Z moich testów wynika że coś jeszcze przegapiłem. Nie chce gotowych skryptów bo chce to sam napisać i się czegoś nauczyć.
Pozdrawiam i dzięki za pomoc

PesiV